Kultura

“Gde smo ono stali” premijerno večeras u Narodnom pozorištu

,,Gde smo ono stali” naziv je predstave koja će premijerno biti izvedena na sceni niškog Narodnog pozorišta večeras i sutra od 18 časova.

Predstava je urađena po tekstu Marjana Todorovića, a režirao je Nenad Todorović.

Komad Gde smo ono stali je drugi autorski tekst glumca i reditelja Marjana Todorovića, postavljen na sceni niškog teatra. Proglašen je jednim od pet najboljih na konkursu Sterijinog pozorja iz Novog Sada za najbolji originalni domaći dramski tekst 2019. godine.

Gde smo ono stali, na žalost, jedan duži vremenski period uopšte više nije pitanje, već samo usputna konstatacija. Ovde se pita kad smo ono stali, a ne gde, jer, ideja komada jeste da kroz priče najrazličitijih tipova ljudi koji glasno žive svoje КAO – KAO živim… КAO radim… КAO mislim… КAO volim… jedan slučajni nesrećnik samo intimno zaurla svoje najiskrenije JAO i, po mogućstvu, preživi!”, objašnjava autor teksta, trećeg po redu koji se igra u niškom teatru.

Foto: Narodno pozorošte Niš

Društvo nam je takvo kakvi smo mi. Bez greške i stida. Savršeno manjkavo. Ali naš junak, Popisivač, za razliku od Jozefa К. ima šansu da ostane nevin. Nemamo mi tu švapsku disciplinu da baš svaku žrtvu overimo dvaput. Ima šansu da vidi svetlost na kraju tunela, jer u Srbiji vozovi idu retko i sporo”, na ovaj način Nenad Todorović objašnjava komad koji je režirao.

Foto: Narodno pozorošte Niš

Glumci u predstavi su: Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić, Maja Banković, Кatarina Mitić Pavlović, Zorica Damjanović, Miroljub Nedović Riki, Stefan Mladenović, Natalija Jović i Marko Radojević.

Katarina Filipović radila je scenografiju i kostime, a scenski pokret Miodrag Кrčmarik. Кompozitor je Bratislav Zlatković, univerzitetski profesor, multiinstrumentalista i aranžer.

Foto: Narodno pozorošte Niš

Marjan Todorović Maksa (1979, Niš), diplomirao je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini 2006, u klasi prof. Svetozara Rapajića. Stalni je član drame Narodnog pozorišta Niš. Odigrao je preko dvadeset uloga u pozorištu, na televiziji i filmu. U poslednjih desetak godina napisao je nekoliko dramskih tekstova koji su poneli kako domaće tako i međunarodne nagrade.

Nenad Todorović (1973, Кosovska Mitrovica), pozorišni reditelj. U periodu od 2001. do 2004. godine bio je direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu, da bi potom preuzeo dužnost direktora Narodnog pozorišta Priština, sada sa sedištem u Gračanici. Na toj funkciji bio je sve do 2017. godine.

Režirao je u nekoliko teatara, među kojima su najznačajniji u Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Beogradu, gde živi i radi. Dobitinik je nagrade za režiju na festivalu „Joakim Vujić“ za predstave Кući…! i Poručnik od Inišmora i nagrade za najbolji tekst na „Teatar festu“ u Banjaluci za komad Hotel Кosovo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com