Kultura

Film “Glumčina” pred publikom u njegovom rodnom Zaječaru

Dokumentarni film o popularnom glumcu srpske scene “Glumičina”, biće prikazan i u njegovom Zaječaru, na 30. jubilarnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u petak 15. oktobra u 20 časova u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

Film “Glumčina” je i snimljen povodom dva velika jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i jubileja 30. godina Festivala. Radila ga je niška produkcija City Grupe, a za kooprodukciju je bilo zaduženo upravo Narodno pozorište Timočke krajine. Upravo je prva klapa filma pala u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u tom gradu koji su obeležili njegov život.

Kroz film publiku vodi glumac Milan Caci Mihailović, koji je sa Zoranom Radmilovićem radio u brojnim predstavama, tako da je svoje iskustvo i sećanja preneo u filmu.

„Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“, prava birtija. Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao ( sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić“) koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang“, kazao je Mihajlović.

Oliver Paunović, producent

“Film je postigao veliko interesovanje, a o tome svedoče prepune sale gde god da je prikazan. Zorana je publika volela, uz njega se smejala, a uz dokumentarni film i saznala detalje iz njegovog života koje nije znala. Nakon Zaječara “Glumčina” će biti prikazan u Grdelici 22. i na Zlatiboru 23. oktobra,1. novembra u Nišu u bioskopu Cine Grand a zatim i na festivalu u Čikagu krajem godine. Festivalski život nastaviće i sledeće godine, a ja mogu da najavim da će uskoro biti odštampan i na DVD. Ipak, možda najveću tremu imam pred prikazivanje u negovom rodnom Zaječaru, jer su ga tamo ljudi najbolje poznavali. Mi smo već krenuli u nove dokumentarne poduhvate, ali mi je posebno drago što je film o Zoranu Radmiloviću radila produkcija iz Niša i ja kao producent, koji sam ga mnogo voleo i poštovao”, rekao je producent Oliver Paunović pred premijeru u Zaječaru.

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. u Zaječaru, a preminuo je 21. jula 1985. godine u Beogradu. Odigrao je neke od najzapaženijih pozorišnih uloga – Radovana III ili Kralja Ibija, kao i neke od najupačetljivijih likova u istoriji naše kinematografije, u filmovima ili TV serijama – “Maratonci trče počasni krug”, “Više od igre”, “Priče iz fabrike” i “Priče iz radionice”.

Tokom osam festivalskih večeri 30. „Zoranovih dana“ biće odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, koje predstavljaju sam vrh ovogodišnje pozorišne produkcije. Festival će trajati od 16. do 23. oktobra, a u toku je i 4. Festival malih pozorišnih formi, čije je organizovanje dozvoljeno zaključkom Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, ali pod određenim uslovima.

Ulaz na oba festivala biće omogućen samo onima koji su primili najmanje dve doze bilo koje vakcine (a od prijema druge doze je prošlo minimum 21 dan), imaju potvrdu o preležanoj covid-19 infekciji ili PCR ( Ag) test koji nije stariji od 48 sati od dana posete fesitivalu. U toku trajanja festivala u sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ dozvoljeno je 50% popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske (N95) sve vreme boravka u sali i holu pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com