Kultura

(VIDEO) Zaječar se izložbom karikatura odužio njegovom čika Aci Blatniku

U okviru programa obeležavanja Dana pozorišta, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru otvorena je izložba karikatura Aleksandra Blatnika, srpskog arhitekte, karikaturiste, slikara grafičara, dizajnera i pisca a rođenog Zaječarca. Ulaz je slobodan..

Izložbu je otvorio dizajner, karikaturista i slikar Ivan Blatnik, sin poklojnog Aleksandra.

Porodica ovog istaknutog umetnika ovu izložbu dočekala je nestrpljenjem, oduševljenjem, ali sa suzama u očima.

“Neke suze su već pale, a verovatno će padati i nadalje. Obradovala nas je lepa vest koja je nedavno stigla,  da se grad Zaječar odužuje njegovom čika Aci Blatniku, rodnom građaninu grada Zaječara, jednom lepom izložbom i stalnom postavkom u pozorišnom muzeju u Zaječaru. To je izložba karikatura starih Zajčaraca i prijatelja iz njegovog detinjstva”, kazao je Ivan za Niške Vesti.

Foto: Screenshot FB Pozorište “Zoran Radmilović” u Zaječaru

Prema njegovim rečima, te slike su nekim spletom okolnosti ipak spašene da ne bi otišle u zaborav.

“To inače likovi iz Acine mladosti poput Mike Ščekića, jednog velikog prvaka u pero lakoj kategoriji jugoslovenskog boksa, zatim veliki Zoran Radmilović, kao i čudaci, gradski likovi iz tadašnjeg doba Zajačara- Aca Teleto, Miša Škemba…  Uglavnom imaju svi neka čudna imena po kojima može i Kusturica da snimi film”, priča Ivan kroz smeh.

Iako je Aleksandar bio rođeni Zaječarac, Niš je nosio u srcu kao životnu smernicu.  Ivan pak smatra da će, pored Beograda i Zaječara, neko i od Nišlija imati smeslosti i razumevanja da nađe načina kako bi se odužili svom sugrađaninu, istaknutom umetniku, na adekvatan način.

“Ja se nadam da će neko imati smelosti i razumevanja, pošto je Aca ceo svoj životni vek, iako rođeni Zajčarac, zadužio naš grad i te kako. Osvojio je preko 300 nagrada po svetu, a na njima je uvek pisalo Niš. Niš je nosio u srcu. Voleo je je Zaječar, ali mu je Niš bio životna smernica. Zaista se nadam, da će se posle Beograda i Zaječara i Niš odužiti jednom izložbom, pa makar to bilo i kroz neke moje slike da nikad ne odvrgnemo od zaborava na Acu”, poručuje on.

Aleksandar Blatnik, rođen je 1. oktobara 1944. u Zaječaru, umro u Nišu, 20. oktobra 2016. godine. Živeo je i radio u Nišu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Dobitnik je više od 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo. Osim što je izlagao na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i imao preko 30 samostalnih izložbi u galerijama u Srbiji i svetu,bio je član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem „istaknuti umetnik“. Nosilac je ULUPUDS-ove nagrade za životno delo. Crtao je karikature za štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com