Kultura

Filigran – Budućnost tkana srebrnim nitima

U cilju smanjenja nezaposlenosti i siromaštva, kao i očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda kroz oživljavanje jednog od najstarijih zanata na ovim prostorima – filigrana, Udruženje “Vilin vez” sprovešće projekat pod nazivom FILIGRAN – BUDUĆNOST TKANA SREBRNIM NITIMA.

Pokrovitelj ovog Projekta je Gradonačelnica Grada Niša, a partneri na realizaciji Projekta – Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalna privredna komora Niš i Niški kulturni centar.

Ovaj Projekat je namenjen nezaposlenim licima sa teritorije Grada Niša koji se nalaze na evidenciji NSZ, kao i posebnim društvenim grupama kao što su pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom i drugi.

“Cilj ovog projekta je njihovo ekonomsko osnaživanje, ne bi li obezbedili sebi posao i materijalnu egzistenciju. Time bismo smanjili nezaposlenost i siromaštvo, poboljšali njihov ekonomski položaj i obezbedili im održivu zaposlenost ili osnaživanje da pokrenu sopstveni biznis”, rekla je Irena Ulemek, predsednica udruženja.

U okviru projekta će biti organizovan kurs filigrana za četiri polaznika (zbog poštovanja epidemioloških mera) koji će trajati 7-8 nedelja i koji počinje početkom novembra. Po završetku obuke polaznici će polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom. Takođe, biće organizovana izložba njihovih radova. Oni koji su položili završni ispit dobiće sertifikat, koji će im svečano biti dodeljen na završnoj večeri.

Inovativni pristup problemu zapošljavanja sastoji se u tome da se stari zanati (po zakonu) mogu obavljati u kućnim uslovima, tj. ne iziskuju ni poseban prostor (kancelarija, radionica, lokal), ni velike i skupe mašine, jer se sve radi ručno. To je vrlo bitno, znajući koliko je sredstava potrebno da se otvori firma ili zanatska radionica.

“Kroz ovaj Projekat ćemo pokazati da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu.

Danas je filigranski zanat skoro zaboravljen, a u Srbiji možemo da, na prste jedne ruke, pobrojimo zanatlije koji se bave ovim zanatom, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema velikog broja zaposlenih, gde je to čime se bave retkost, a ono šta izrađuju – unikat.

Zanatstvo je kreativno, inovativno, radno vreme i količina proizvoda zavisi samo od vaše volje i raspoloženja. Za bavljenje zanatstvom ne treba nikakvo formalno obrazovanje, znanje jezika, poznavanje rada na računaru,… kao što zahteva većina poslodavaca”, dodala je Irena Ulemek.

Foto: Udruženje “Vilin vez”

Sve polaznice kursa filigrana koje su položile završni ispit, učlanićemo u Udruženje. Kao naši članovi imaće obezbeđen prostor za rad, prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište.

Prijavljivanje kandidata i informacije na telefon 063 45 43 48 ili na meil vilinvez@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com