Kultura

Enesu Haliloviću književna nagrada “Zaplanjski orfej” za 2022. godinu

Nagrada “Zaplanjski orfej” za 2022. godinu, koja se dodeljuje u okviru “Miljkovićevih poetskih svečanosti” u Gadžinom Hanu, pripala je dramskom piscu, pripovedaču i pesniku Enesu Haliloviću za pesmu „Neka žena i ja“ objavljenoj u dodatku „Кultura“ lista Večernje novosti 14. juna ove godine.

Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Jelena S. Mladenović, predsednica i članovi Zvonko Кaranović i Dalibor Popović Pop i u obrazloženju između ostalog navode:

„Svedena na mini-događaj, situaciju u kojoj pesnik posmatra čitateljku, poetička pesma „Neka žena i ja” Enesa Halilović vraća nas umetničkom delu kao posebnom artefaktu stvorenom da poveže autora i čitaoca. Idući linijom estetike delovanja i ostajući u verističkom poetičkom modusu, ova pesma prepliće stvaralački čin pesnika sa jednako važnim stvaralačkim činom recipijenta, proslavljajući snagu čitaoca, u kojoj leži izvor pesnikove sigurnosti.“

“Miljkovićeve poetske svečanosti” prvi put su održane 1994. godine, a nagrada “Zaplanjski Orfej” dodeljuje se od 1996, u znak sećanja na Branka Miljkovića koji je poreklom iz Zaplanja. Priznanje se daje za najbolju objavljenu pesmu u književnim časopisima između dva Miholjdana, kada se obeležava Dan opštine Gadžin Han.

Sa blagoslovom Paroha zaplanjskog, dvadeset šeste Miljkovićeve poetske svečanosti počinju konferencijom u nedelju 4. decembra, na zatvaranju 57. Sajma knjiga i grafike u Nišu, a nastavljaju se već od ponedeljka 5. i traju do srede 7. decembra u prostoru Doma kulture „Branko Miljković“ u Gadžinom Hanu.

Prošle su dve godine tihovanja u kojima je čitav svet zastao. Obeležili smo u najužem krugu književnih stvaralaca važne datume koji su uklesani u kamenu. Prolazi više od sedam decenija odlaska u besmrtnost, jedinog srpskog princa poezije: Zaplanjskog orfeja – Branka Miljkovića.

Miljkovićeve poetske svečanosti otvora moderna klasična muzika. U ponedeljak, prvog dana programa, nastupa Dejan Ilijić, poznati pijanista, lider ovogodišnje najbolje srpske džez grupe EYOT po oceni Udruženja muzičara džeza, rok i zabavne muzike. Njagov nastup održava se u okviru koncertne serije „DEcentralizaciJAN“ koja putuje kroz devet gradova Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Prvog dana biće otvorena i izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Sedamnaest vodenica.

Drugog dana, u utorak 6. decembra, program započinje koji minut nakon podneva projekcijom dokumentarnog filma „Branko“ koji potpisuju Miodrag Miljković i Sinopsis iz Niša.

Nekoliko minuta nakon petnaest sati započinje razgovor: Zavičajna književna udruženja – juče, danas sutra kao tema okruglog stola na kojem će pored niških udruženja uzeti učešće i gostujuća iz više gradova Srbije. Moderator debate za okruglim stolom je Milica Milenković, a po završetku razgovora pesnik Jovica Đurić Major vodiće sa učesnicima program Zdravica Princu poezije.

Za veliku završnicu Miljkovićevih poetskih svečanosti rezervisana je prigodna svečanost povodom uručenja književne nagrade „Zaplanjski orfej“ koja se ove godine dodeljuje 26. put.

“Nakon prigodnog programa u kojem učestvuju značajna imena srpske književnosti, poetske svečanosti zatvara čuveni srpski dramski umetnik Petar Božović, praizvedbom monodrame pesnicima i poeziji u čast”, navode organizatori.

Suorganizatori programa su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Niški kulturni centar uz svesrdnu pomoć reprezentativnih strukovnih udruženja SКD i UКS.

Za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakog dana u 11 časova sa parkinga kod Doma vojske Srbije. Povratak je nakon završetka programa.

Ulaz na sve programe se ne naplaćuje, ali organizator poziva publiku da umesto karte pošalje poruku na humanitarni broj po izboru.

Biografija ovogodišnjeg laureata:

Enes Halilović rođen je 5. marta 1977. u Novom Pazaru.

Poezija: „Srednje slovo“(1995, 2016), „Bludni parip“ (2000, 2017), „Listovi na vodi“ (2007, 2008, 2008), „Pesme iz bolesti i zdravlja“ (2011), „Zidovi“ (2014, 2015), „Bangladeš“ (2019) i “Sekvoja” (2022).

Zbirke priča: „Potomci odbijenih prosaca“ (2004), „Кapilarne pojave“ (2006) i „Čudna knjiga“ (2017, 2018).

Drame: „In vivo“(2004) i „Кemet“(2009, 2010).

Romani: „Ep o vodi“(2012), „Ako dugo gledaš u ponor“(2016, 2017, 2021, 2022) i Ljudi bez grobova (2020, 2021).

Osnovao je književni časopis „Sent“ i književni web časopis „Eckermann“.

Кnjige Enesa Halilovića objavljene su na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom, bugarskom, ruskom i italijanskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, nemački, španski, ruski, arapski, turski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, grčki, bugarski, katalonski, romski, danski, portugalski, italijanski, beloruski, jermenski, hebrejski, japanski i latinski jezik.

Halilović je zabeležio 172 narodne zagonetke koje je objavio sa Elmom Halilović u koautorskoj knjizi „Zagonetke (2015).

Nagrade: Zlatna značka za doprinos kulturi КPZ Srbije, „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“, „Meša Selimović“, „Ahmed Vali“, „Stevan Sremac“, „Zlatno slovo“, “Grigorije Božović” i Vitalova nagrada. Za urednički rad dobio je nagradu “Sergije Lajković”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com