Kultura

Metanoja u poeziji Branka Miljkovića

Povodom obeležavanja 90 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića u Niškom kultrunom centru održaće se predavanje 20. marta 2024, mala sala NKC-a, u 19 sati, pod nazivom "Metanoja u poeziji Branka Miljkovića".

Autorsko predavanje Lune Gradišćak, posvećeno je knjizi pod nazivom  “Metanoja u  poeziji Branka Miljkovića” , problem odnosa pesništva i stvarnosti .

Luna Gradinšćak (1989, Subotica) doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završila i osnovne i master studije.

Od 2018. radi kao istraživač u nauci na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Takođe je i član uredništva časopisa „Luča” i član saradnik Matice srpske.

Piše i objavljuje u zbornicima i književnoj periodici.

Autorsko predavanje posvećeno je knjizi pod nazivom „Metanoja u pesništvu Branka Miljkovića”, koja ujedno predstavlja i preuređenu doktorsku disertaciju dr Lune Gradinšćak, koja će tokom godine biti objavljena u izdanju NKC-a.

Ova knjiga je doprinos tumačenju dela Branka Miljkovića, jednog od najvažnijih srpskih pesnika 20. veka, i posvećena je malo istraženom pojmu – pojmu pesničke metanoje.

U svojoj najkraćoj definiciji, pesnička metanoja u svom izvornom obliku kao tema knjige smeštena je u pitanje: u kakvom su odnosu poezija i stvarnost?

Iako ovo pitanje nije novo, Branko Miljković ga na inovativan način obrađuje u svojim pesmama, esejima i kritici, a zadatak koji se time nametnuo bio je da se analizira i rastumači pesnikovo viđenje tog problema.

Program uređuje Milena Mišić Filipović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com