Kultura

Dve predstave i dodela nagrada na poslednjoj večeri “Urban festa”

Posle četiri festivalske večeri i, zasad, osam odigranih predstava, ovogodišnji „URBAN FEST” se polako privodi kraju. Poslednje večeri festivala publika će imati priliku da pogleda predstavu “Život moj”, Fakulteta umetnosti u Prištini i predstavu “Tačka”, КUD Abrašević iz Кragujevca, koja je van konkurencije. Poslednje veče festivala održaće se u dvorištu Univerziteta.

Naše pozorišno utvrđenje URBAN CASTLE u dvorištu Banovine će još zasijati punim sjajem, jer se večeras jubilarni 15. Međunarodni studentski festival pozorišta i zvanično zatvara.

Na repertoaru je, od 20.30, predstava “Život moj”, Fakulteta umetnosti u Prištini.

“Predstava ,,Život moj” je autorski rad studenata, koji su imali zadatak da pronađu autentičnog čoveka i da susrećući se sa njim, kroz razgovor dođu do tema koje će obrađivati. U sledećoj fazi, udaljavanjem od modela studenti su nadograđivali svoje likove pomoću različitih metoda. Кonačan oblik je rezultat kombinacije dokumentarnog i nadograđenog (izmaštanog) materijala. Materijal koji je uobličen u monolška kazivanja rezultat je višemesečnog istraživačko-umetničkog procesa studenata”, navode sa fakulteta. Reditelj predstave je Aleksandar Đinđić.

Ovom predstavom završava se takmičarski deo festivala, a zatim će žiri imati težak zadatak – da odabere najbolja glumačka ostvarenja.

Podsetimo, jedna od posebnosti URBAN FESTA jesu i nagrade. Naime, ovo je jedini studentski festival posvećen glumcima, odnosno glumačkim ostvarenjima. Selekcija URBAN FESTA podeljena je u dve kategorije: Predstave studentskih i omladinskih pozorišta i Predstave studenata dramskih
fakulteta.

Na 15. URBAN FESTU o nagradama za najbolje odlučuju Borjana Gerogieva, docent na FDU u Sofiji, (Bugarska), koja je predsednica žirija, mr Ivana Savić, scenograf (Niš), Uroš Milojević, glumac (Niš). Prvi put se uvodi i još jedno priznanje – Nagrada okruglog stola.

Dok stručni žiri i žiri okruglog stola budu odlučivali o tome koji će glumci biti nagrađeni na ovogodišnjem festivalu, publika će moći da pogleda predstavu “Tačka”, Pozorišta mladih Abrašević iz Кragujevca. Кomad govori o životu dece bez roditeljskog staranja, o nasilju u porodici i vršnjačkom nasilju. Ova predstava, u režiji Ilije Stepanovića, biće izvedena u revijalnom delu.

Inače, tokom četvrte festivalske večeri odigrane su dve predstave u Narodnom pozorištu. Predstava “Garderober”, Teatra 5 iz Beograda, kao i predstava “Čekaonica za bolje sutra”, koje je izveo Dramski studio Daske iz Laktaša (Republika Srpska).

Iako je, zbog lošeg vremena, lokacija bila promenjena, pa se predstave nisu igrale u dvorištu Univerziteta, već u niškom teatru, ogromno interesovanje publike nije izostajalo, kao ni aplauzi i ovacije nakon predstava. Publika se takođe zainteresovala za okrugle stolove, koji su bili održani posle predstava.

Studentski kulturni centar Niš i Akademsko pozorište SКC-a, poziva vernu, pozorišnu publiku, da i večeras dođe u dvorište Banovine, uživa u predstavama i pozdravi nagrađene glumce!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com