Sport

Dva vulkana iznad Vranja

Da i na jugu Srbije ima paleovulkanskiih kupa – ima ih, i uspešnim izvođenjem akcije na planinama Oblik i Grot, u  Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je zaokružilo svoj ciklus uspona na paleovulkanske kupe juga Srbije za 2021. godinu.

 

“Pre dva meseca, naša družina pohodila je paleovulkanski vrh Mrkonjski vis, na Goljak planini, a sada se družina popela i na dve impozantne kupe davno ugašenih vulkana, u okolini Vranja, na Oblik (1310 m) i Grot (1327 m). Na akciji, koja je izvedena po predivnom, letnjem vremenu, učestsvovalo je pedesetak planinarki i planinara iz Niša i Vranja. Planina Oblik i planina Grot nalaze se severno od Vranja, u središtu oblasti koju oivičavaju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han”, kažu planinari.

Foto: PD Preslap

Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo, nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu. Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota. Tako dolazimo do zanimljivosti da se grad Vranje nalazi u podnožju dva davno ugašena vulkana.

“Odigrala se još jedna predivna i izuzetno sadržajna akcija Palninarskog društva “Preslap”. Dužina pređene trase bila je 20 kilometara, a družina se okupila na arheološkom nalazištu Markovo kale, iznad Vranja, na mestu gde se Mala reka i Devotinska reka spajaju i čine Vranjsku reku. Ovde ima ostataka nekadašnje velike srpske tvrđave, koja je podignuta u 13.veku, a koju je sultan Musa Čelebija porušio 1412. godine. Predivno planinarenje počelo je na levoj obali Male reke, stazom kroz gustu, stoletnu, listopadnu šumu”, dodaju u PD Preslap.

Žubor vode i šuma u Maloj reci pružaju preko potrebno osveženje i osećaj opuštenosti, smirenosti. Iz Male reke, trasa izlazi na glavni šumski put, odakle se po prvi put vidi i ogromna vulkanska kupa Grota. Planinari su se odmorili najpre kod lovačke kuće, potom i na izvoru Tri buke. Zatim su zaobišli vrh Grot i uputili se ka Obliku.

Foto: PD Preslap

Vodički tim je, pripremajući akciju, zaključio da je završni uspon na Oblik manje strm i manje zahtevan, te da je bolje da najpre svi izađu na Oblik i uživaju u izvanrednom pogledu, a da potom, u povratku, učesnici koji procene da nemaju snage za uspon na Grot, jednostavno nastava šumskim putem do lovačke kuće, bez penjanja na Grot. Prilikom završnog uspona na Oblik, koji se odvija po serpentinama, nailazi se na nekoliko izvanrednih vidikovaca, odakle se vide Vranjska Banja, Surdulica, planina Vardenik, planina Besna kobila, čak i Osogovske planine daleko na jugoistoku. Za uspon na Oblik, bilo je potrebno četiri sata laganog hoda, sa čestim odmorima.

“Završni uspon na Grot zahtevniji je od završnog uspona na Oblik. Teren je znatno strmiji. U odnosu na Oblik, vrh Grot nije vidikovac, nalazi se u gustoj šumu, ali sportski izazov i osećaj da se planinari nalaze na vrhu davno ugašenog vulkana, motiviše za uspon i na Grot. Spuštanje sa Grota takođe je veoma strmo i zahtevno, i u ovom delu bila je potrebna naročita opreznost”, upozoravaju planinari.

Foto: PD Preslap

Završna deonica na akciji, povrataka prema Markovom kaletu, ponovo se odvijala u Maloj reci, ovoga puta nizvodno, i sada su bistra i brza planinska reka i zelenilo šume, nagradili planinare posle svih napora i uzbuđenja tokom ovog dana.

Foto: PD Preslap

Vodički tim Planinaskom društva “Preslap” činili su Miroslav Dokman i Vladimir Mitrović, a akcija je u potpunosti uspela i zahvaljujući velikoj stručnoj i logističkoj podršci planinarki i planinara iz Vranja, koju u činili Jasminka Nikolov, Dragana Ristić-Mladenović, Goran Zlatanović i Đurica Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com