Društvo

Dejan Antić u Vladičinom Hanu otkrio Spomen ploču Tetovskim mučenicima

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić otkrio je u Vladičinom Hanu Spomen ploču posvećenu tetovskim Srbima postradalim 31. oktobra 1943. godine od bugarskog okupatora.

“Mučenici Tetovski samo su jedan od primera koji oslikava kakvu su politiku bugarske okupacione vlasti sprovodile nad srpskim življem južne i Stare Srbije tokom Drugog svetskog rata. To je ista ona politika zatiranja srpskog semena koju su dedovi bugarskih fašista započeli u jesen 1915. godine puneći surduličke i topličke jame telima ljudi koji se nisu odricali srpskog imena i prihvatali novi nametnuti bugarski identitet” – naveo je državni sekretar.

Antić je pojasnio da su Tetovski mučenici grupa od deset uglednih tetovskih Srba koje su bugarske vlasti sredinom oktobra 1943. godine transportovale železnicom iz Skoplja za Vladičin Han, a potom ih u nekadašnjoj zgradi Sreskog načelstva zverski ubile.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić; Foto: minrzs.gov.rs

Čuvajući sećanje na Tetovske mučenike mi pokazujemo odgovornost i duboko poštovanje prema svim našim mnogostradalnim precima. I to i jeste politika Ministarstva za rad i ministra Nikole Selakovića – da se žestoko obračunavamo sa nekulturom zaborava i da svako srpsko stratište, svako parče zemlje ili kamena na kojem je prolivena krv naših očeva i dedova obeležimo i sačuvamo kao našu najveću svetinju” – istakao je Antić.

Otkrivanju Spomen ploče prisustvovali su predsednik privremenog organa Opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, predsednik privremenog organa opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, delegacije Saveza potomaka ratnika, Srpskih ratnih veterana, Udruženja Srba iz Tetova i mnogobrojni građani. Episkop vranjski g. Pahomije sa sveštenstvom osveštao je Spomen ploču i služio parastos postradalim Srbima.

Foto: minrzs.gov.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com