Sport

Planinari doživeli zimsku idilu na Crnom kamenu

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je otvorilo svoju sportsku sezonu za 2022. godinu, izvođenjem lokalne akcije na Suvoj planini, od Niške Banje, do vrha Crni kamen (867 m). Na akciji je učestvovalo sedamdesetak planinarki i planinara, koji su svi uspešno i savladali trasu dugu 6 kilometara u jednom pravcu i popeli se na vrh Crni kamen.

Uspon je počeo kod fontane u Niškoj Banji, a u prvom delu, trasa je vodila “stazom zdravlja” i kroz šumu, sve do vidikovca Koritnjak, gde se nalazi i poletno mesto za paraglajdere. Fantastično su se sa Koritnjaka, panoramski, videli i Niška Banja i Niš.

Foto: PD “Preslap”

“Akciju je obeležilo izuzetno lepo vreme, zimska idila. Nije bilo hladno, sunce je obasjavalo masiv Suve planine, plavo nebo i sneg pružali su predivan kontrast i stvarali kompoziciju detalja. Ovako lepo vreme uticalo je da pogled i sa vrha Crni kamen bude iznad svih očekivanja, odakle su se, osim Niša, videli i oblast Zaplanje, planina Seličevica, planina Babička gora, masiv Suve planine sa tri svoja najpoznatija vrha – Mosor, Sokolov kamen i Trem.
Bilo je momenata kada su se učesnici akcije igrali na snegu, nostalgija ih je vratila u detinjstvo”, kazali su u PD Preslap.

Foto: PD “Preslap”

Do vrha Crni kamen, družina je izašla za nešto preko tri sata laganog hoda. Sneg nije prestavljao smetnju da se svi bezbeno popnu na ovaj vidikovac. Vodiči akcije bili su Dragan Stevanović i Miroslav Dokman.

Foto: PD “Preslap”

Još jednom Planinarsko društvo “Preslap” snažno preporučuje planinarima i rekreativcima da posećuju ovu laganu stazu. I sada, u zimskim uslovima, uspon na Crni kamen nije težak. Još je lakše i lepše ovu stazu proći u proleće i leto, kada sva šuma ozeleni i predstavlja malu oazu nadomak velikog grada. Ova staza je i adut Niša i Niške Banje za razvoj turizma i aktivnog odmora. U blizini staze je i staro, napušteno selo Koritnjak, sa pojedinim kućama starim bezmalo dva veka, a tu je i čuvena česma podignuta u čast kralja Aleksandra Karađorđevića. Staza je odlično obeležena planinarskim oznakama i putokazima, te je pogodna i za porodične prelaske ili prelaske manjih grupa rekreativaca. Nekoliko sati provedenih u prirodi, svima će dobro doći, a staza od Niške Banje do Crnog kamena idealna je za ovakve aktivnosti, rekli su planinari.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com