DruštvoVirus Korona

Dodatna zapošljavanja u Gerontološkom centru Niš

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević saopštio je danas da je Vlada Srbije juče dala odobrenje za dodatno zapošljavanje kadrova u Gerontološkom centru Niš.

 

Đorđević je novinarima u Nišu rekao da je rad svih u tom centru prethodnih dana bio na granici izdržljivosti i da će, zahvaljujući ovoj odluci Vlade, neki od zaposlenih moći da se rasterete.

“Taj centar nam je bio prioritet, a Vlada je dala odobrenje da se zaposli 20 odsto više ljudi, kao i 289 negovateljica u domovima u čitavoj Srbiji”, naveo je ministar.

 

On je objasnio da je veliki broj onih koji rade u ustanovama za smeštaj starih lica već duže vreme na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, i dodao da je doneta odluka da se oni zaposle za stalno, što će biti najbolja nagrada za sve koji su se ovako dobro pokazali u vreme pandemije.

Ministar je ukazao na to da je danas posetio mesta koja su bila žarišta koronavirusa, odnosno ustanove u tim mestima – u Kulinama, Aleksincu, Nišu i Trbunjama, i da je tom prilikom uručio trajna zaštitna odela ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika na jugu Srbije.

“U domovima za smeštaj starih lica na jugu Srbije situacija je stablizovana, pri čemu ima sve manje pozitivnih na koronavirus, a sve više onih koji su se izlečili. U većini slučajeva virus u ove ustanove ušao preko zaposlenih”, rekao je Đorđević i naglasio da je u Nišu posao prepušten tužilaštvu jer su se propusti verovatno dešavali danima, ali će to ustanoviti istražni organi.

 

Đorđević nastavio obilazak ustanova socijalne zaštite;
: www.srbija.gov.rs

Nakon ukidanja vanrednog stanja, napraviće se analiza svega što se dešavalo, istakao je ministar i dodao će iz cele situacije proizići i prekršajne i krivične prijave, a neki domovi mogu da izgube i licencu.

On je napomenuo i da je dao nalog rukovodiocima sektora u ovom ministarstvu da iznesu očekivanja šta bi mogao da bude problem kada se završi vanredno stanje.

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije da posle vanrednog stanja bude oformljena radna grupa kako bi se analiziralo šta je potrebno preduzeti.

“Nalazimo se u situaciji koja nije laka i u kojoj svi zajedno moramo da reagujemo, sarađujemo i jedni drugima pružamo pomoć kako bismo ostvarili najvažniji cilj, a to je zaštita života naših građana”, rekao je ministar.

 

On je dodao da će u narednim danima, pored redovnog snabdevanja zaštitnom opremom, upravo radi veće bezbednosti, svaki zaposleni u ustanovama za smeštaj dobiti jedno trajno zaštitno odelo, dodajući da mere koje je Vlada donela moraju svi da poštuju i primenjuju.

Đorđević je još jednom podsetio na to da je resorno ministarstvo i pre proglašenja vanrednog stanja svim institucijama naložilo mere koje moraju da se sprovode, zabranilo sve posete, kao i izlaske i ulaske korisnika, obezbedilo dovoljne količine dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski, kao i dostavu neophodnih namirnica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com