Hronika

Svedočenjem zaposlenih nastavljeno suđenje direktoru Gerontološkog centra: Posete zabranjene, a mi danima nismo odlazili svojim kućama

Suđenje bivšem direktoru Gerontološkog centra u Nišu Milanu Stevanoviću (47), koji je optužen da nije postupao po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti usled čega se korona virusom zarazilo 195 korisnika doma i i 29 zaposlenih, od kojih je 51 korisnik preminuo, nastavljeno je danas svedočenjem glavne medicinske sestre u centru, socijalnog radnika i portira.

Stevanoviću je, između ostalog, stavljeno na teret da je odobravao posete rođaka korisnicima, u vreme kada su posete bile zabranjene, usled čega je došlo do zaražavanja većeg broja starih ljudi smeštenih u ovoj ustanovi i da nakon toga nije obaveštavao nadležne državne institucije o simtomima bolesti i stanju u Gerontološkom centru. Prema optužnici, suprotno instrukcijama koje su dobili Gerontološki centri on nije organizovao ni podelu ručka u manjim grupama a jednoj sednici Upravnog odbora prisustvovala je i osoba čije prisustvo nije bilo nužno, što je takođe, kako se sumnja, doprinelo širenju zaraze.

Glavna medicinska sestra Biljana Spasić, socijalni radnik Nada Dejanović i portir Nenad Mićić danas su svedočili o prvim danima nakon izbijanja epidemije korona virusa i postupanju nadležnih u centru nakon što je krenulo masovno zaražavanje korisnika. Medicinska sestra Biljana Spasić je kazala da je u vreme izbijanja epidemije korona virusa Gerontološki centar imao 260 korisnika i zaposleni su tokom epidemije zajedno sa njima „preživeli sve i svašta“. Neki od zaposlenih, dodala je, nisu otišli svojim kućama 26 dana, a neki čak 40 dana i za to vreme spavali su na dušecima na podu.

Prema njenim rečima, nakon izbijanja epidemije nije bilo poseta unutar doma, već je rodbina donosila korisnicima lekove i pelene do ulaznih vrata.

„Korisnike sa temperaturom smo prebacivali u poseban prostor koji smo opremili u jednom od dnevnih boravaka, oni koji su bili sami u sobi ili su oba korisnika imala temperaturu ostajali su u svojim sobama. Svi korisnici doma već su imali jednu, dve ili više osnovnih bolesti tako da su prilikom transporta u Klinički centar sa sobom nosili kesu sa odštampanom terapijom i lekovima. Ne znam da li su te lekove pruzimali lekari Kliničkog centra zato što nam nije bilo dozvoljeno da pratimo pacijente, odlazili su sa ekipom Hitne pomoći“, izjavila je Spasić.

Ona je kazala da na jutarnjim sastancima kolgijuma Gerontološkog centra bilo reči da li su u ustanovu dolazila lica koja nisu tu zaposlena. Spasić je kazala da zna da je nakon uvođenja zabrane poseta došla samo jedna žena sa zaštitnom opremom da obiđe svog oca koji je bio u vrlo lošem zdravstvenom stanju.

Socijalni radnik Nada Dejanović izjavila je da su 12. marta u Gerontološkom centru uvedene zabrane posete korisnicima, s tim što je rodbina mogla da dođe do njene kancelarije koja se nalazi odmah pored portirnice, a od 15. marta više nisu mogli ni do te kancelarije, već samo do ulaznih vrata.

„Na jutarnjem sastanku 13. marta direktor je odobrio posetu za dva korisnika. Toga se sećam jer sam smatrala da ću imati problem sa ostalima, da će i rodbina ostalih insistirati na posetama. Od 14. marta popodne centar je bio zaključan. Direktor nije 15. marta odobrio da uđu dva posetioca. Među njima je bila i ćerka korisnika koji je bio u lošem stanju i koji je ubrzo preminuo“, kazala je Dejanović.

Ona je izjavila da se seća da je direktor odobrio da jednu korisnicu sin poseti u dvorištu, ali da se ne seća kog datum je to bilo.

„Kada se korisnik Aleksandar Janaćković razboleo doktorka je rekla da se rodbina obavesti da kupi neophodne lekove. Pozvala sam Janaćkovićevu ćerku koja je lekar anesteziolog po struci i zatražila lekove, a ona je rekla da je verovatno u pitanju korona. Janaćković je među prvima transportovan u Klinički centar“, kazala je Dejanović.

Prema njenim rečima, na jutarnjem sastanku kolegijuma razgovoralo se o tome koga direktor da pozove od stručnjaka pošto je 21 korisnik dobio temperaturu i u razgovoru su došli do toga da treba da iskoriste svoja privatna poznanstva sa infektologom Žarkom Rankovićem, koji je bio i član gradskog Kriznog štaba, i obaveste ga o oboljevanju korisnika.

Portir Nenad Mićić je potvrdio da je nakon izbijanja epidemije i uvođenja zabrane poseta, jedna žena posetila oca koji je bio na samrti, dok je jednu korisnicu sin posetio u dvorištu doma.

„Korisnici su imali pravo da se šetaju ograđenim parkom i mogli su posetioci da se vide sa njima preko ograde ili da preskoče ogradu. To nismo mogli da sprečimo, mogli smo samo da prijavimo upravi“, kazao je Mićić.

On je rekao da se ne seća da je bilo sednice Upravnog ili Nadzornog odbora na početku epidemije, ali da je postojala je mogućnost da neko uđe u centar sa direktorom preko službenog ulaza koji se nalazi iza zgrade. Stevanović, koji je na ovoj odgovornoj dužnosti bio od oktobra 2017. do 13. aprila 2020. godine, kada je uhapšen i na glavnom pretresu isticao je da je učinio sve da spreči da korona uđe u ustanovu.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 2. jun kada će biti saslušano još troje svedoka, doktorka, medicinska sestra i vozač. Ukoliko bude osuđen Milan Stevanović bi mogao da dobije čak 12 godina zatvora koliko Krivični zakonik predviđa za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com