Društvo

Decentralizacija na delu?

Prosvetari juga Srbije pokrenuli inicijativu da se stručni ispit za prosvetne radnike ubuduće polaže u Nišu.

Kažu da bi svim okruzima u ovom delu države to odgovaralo i da nema razloga da se zbog toga odlazi u Beograd i angažuju profesori, koji dolaze iz Niša. Troši se i novac i vreme.

“Mnogo para se troši na polaganje stručnog ispita u Beogradu, kaže Bojan Krstić, gradski većnik zadužen za obrazovanje. Zato smo napravili Stručni tim, sastavljen od prosvetnih radnika počev od univerzitetskih profesora, pa sve do učitelja i došli do zaključka da mi sve imamo ovde u Nišu. Imamo infrastrukturu, neophodnu za polaganje stručnog ispita, imamo kadrove na raspolaganju, imamo sve što nam je neophodno”, tvrdi Krstić.

Ovim povodom održano je više skupova na kojima su učestvovali predstavnici iz oblasti obrazovanja svih okruga. Inicijativa je prihvaćena jednoglasno, uz zaključak da ne postoji ni jedan razlog da ne bude sprovedena u delo, osim ako se politika tu ne umeša.

Mi u Nišu imamo Regionalni centar koji je, u saradnji s Nemačkom Vladom sagrađen baš za te namene. Zamišljeno je da se tu održavaju seminari, ali da se u ovom prostoru polažu i stručni ispiti. Ljudima koji dolaze sa strane obezbeđeno je prenoćiste u okviru Centra, imaju hranu i sve što im je potrebno za vreme njihovog boravka u Nišu.

Stručna analiza govori da je još pre 17 godina oko 16 miliona dinara odlazilo Beogradu za te svrhe. Zamislite koliko  novca tek odlazi danas, a mogao bi da ostane ovde, u Nišu. Mi bismo taj novac iskoristili za opremanje oronulih škola, čuvanje takozvanih “patuljastih odeljenja”  u pojedinim selima, u kojima ima malo đaka. Od Beograda, apsolutno, ništa ne tražimo, osim onoga što nam pripada.

Prosvetari ovog dela Srbije ne vide smetnju da se ovakva inicijativa ne prihvati. Tim pre što znači uštedu u budžetu grada, uštedu za ljude koji polažu stručni ispit i upotrebu para za druge namene, od neposredne koristi za decu. Niš je, podsećaju, pre više od deset godina bio centar za polaganje stručnog ispita na jugoistoku Srbije. Nema razloga da to ponovo ne bude, posebno ako se svi u državi zalažu za decentralizaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com