Društvo

Deca sa Daunovim sindromom su dar od Boga. U Nišu obeležen njihov dan

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen je danas u organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa L. Down sindromomom i Udruženja “Mi”, a uz pomoć OŠ „Kole Rašić“. Moto ovogodišnjeg obeležavanja je „Razbijanje predrasuda: Upoznajte inspirativne osobe sa Daunovim sindromom“. Na ovom događaju oni su podelili svoje priče i iskustva.

 

„Deca sa Daunovim sindromom su dar od Boga. Oni su toliko iskreni, puni ljubavi i imaju mnogo više razumevanja nego sva druga zdrava deca“ započinje Mirka Perović opisivanje svog sina.

Maja Zdravković iz Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom kaže da se oni i dalje suočavaju sa predrasudama, ali da je njihov položaj ipak za nijansu bolji nego ranije.

„Danas je jedinstvena prilika da se ukaže na njihov značaj i njihovo pravo da na ravnopravnoj osnovi budu uključeni u aktivnosti zajednice. Zato se tema ovogodišnjeg obeležavanja odnosi na razbijanje predrasuda i predstavljanje inspirativnih osoba sa Daunovim sindromom. Ona je izuzetno važna jer ćemo njih približiti zajednici i dati im priliku da pokažu koliko znaju i mogu“, rekla je Maja Zdravković

U Osnovnoj školi „Kole Rašić“ 28 deteta sa Daunovim sindromom pohađaju nastavu po individualnom obrazovnom planu. Direktor škole navodi da čak roditelji dovode decu i iz drugih krajeva grada, zbog nastavnika koji su edukovani za rad sa decom sa posebnim potrebama.

„Inkluzija je veoma bitna i mi u našoj školi posvećujemo dosta prostora, vremena i truda da sve to uradimo kako treba. Ima dosta dece koja rade po IOP-u i trudimo se da svima priđemo maksimalno i da stvarno imaju pomoć i podršku u svemu tome. Da im olakšamo ionako teške trenutke. Drago mi je da smo danas ovde da pokažemo da smo svi isti“, poručio je direktor škole Saša Tončev.

Mirka Perović, majka 32-godišnjaka sa Daunovim sindromom kaže da njen sin ne oseća razliku, jer mu porodica to ne dozvoljava.

„Deca sa Daunovim sindromom su dar od Boga. Oni su toliko iskreni, puni ljubavi i imaju mnogo više razumevanja nego sva druga zdrava deca. Za njih je svaki dan takav, ne znaju politiku, ne znaju da budu zavidni i ceo svet bi bio mnogo drugačiji kada bi se na njih ugledao. Srećna sam što ga imam i mislim da je i on srećan što ne oseća tu razliku, jer mu porodica ne dozvoljava. Kako je u porodici prihvaćen tako ga i društvo prihvata“, kaže Mirka Perović.

U Nišu ima oko 300 osoba sa Daunovim sindromom, a u Srbiji oko 3.000.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com