Društvo

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom: Porodica mora da zna da ima načina da se oni zaposle

Udruženje za osobe sa Daunovim sindromom Niš broji 103 evidentirana člana, a procene su da osoba sa Daunovim sindromom na teritoriji Niša ima oko 300, rečeno je na obeležavanju Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Tim povodom Udruženje je organizovalo, u saradnji sa humanitarnom organizacijom Akcija i Sindikatom Ujedinjeni kolektiv policije, priredbu za decu sa intelektualnim teškoćama, ispred TPC Kalča.

“Prvi problem je diskriminacija, koje je danas iskreno manje nego ranije, i ta predrasuda da oni ne mogu ništa da urade. Oni mogu mnogo toga i svi mi možemo od njih da naučimo nešto lepo i korisno”, rekla je Lelica Bogdanović, predsednica Udruženja za osobe sa Daunovim sindromom.

Ona je dodala da su problemi svakojaki, od tuđe nege i pomoći, preko sistema države, lokalne zajednice, do ostvarivanja svojih prava.

“To radimo preko projekta samozastupanja i borimo se da naši članovi u budućnosti budu angažovani da rade i budu zaposleni, jer sve veći broj dece završava i osnovnu, ali i srednju školu”, istaka je Lelica Bogdanović.

Bogdanović je dodala da je veliki problem i to što su roditelji neupućeni kako osoba sa Daunovim sindromom može ostvariti pravo na rad i zaposlenje. Ona je kao primer uzela način na koji je zaposlila svog sina.

“Naši roditelji, a i sama okolina je pod predrasudom da to ne može. Ali ja sam to sa svojim sinom uspela. Otvorila sam radnju za prodaju stočne hrane, a moj sin je sedeo u radnji i služio mušterije, to je mogao da radi. Odradio je pet godina i sada prima penziju”, rekla je Bogdanović.

Najmlađi član Udruženja, kako je istakla ona, ima tri godine, a najstariji 53.

“Grad ne pravi razliku kada treba da uputi pomoć osobama sa invaliditetom da li su u pitanju osobe sa fizičkim, senzornim ili mentalnim invaliditetom. Najbitnije je da je lokalna zajednica prepoznala potrebe ovih lica i da u skladu sa svojim nadležnostima upućuje pomoć”, rekao je predsednik Saveta osoba sa invaliditetom Grada Niša Jordan Ivanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com