DruštvoRegion

Dani Pirota u Nišu: Njeno veličanstvo – PEGLANA KOBASICA

Za peglanu kobasicu kažu da je pirotska vijagra, jer je prava energetska bomba. Sa pirotskim ćilimom i kačkavaljem, čini Pirotsko Sveto trojstvo ukusa, mirisa i boja staroplaninskog podneblja… Dani Pirota u Nišu, doneli su upravo ovo što smo naveli, ali definitivno najveća pažnja otišla je njenom veličanstvu-peglanoj!

Teško da ćete u Pirotu naići na kuću, u kojoj se, u nekom kutku, na promaji, ne suši Pirotska vijagra – peglana kobasica! Vrhunski specijalitet koji, kako kažu, potiče još iz doba Turaka, I koji ljubitelje mesa ne ostavlja ravnodušnim. Recepti, za razliku od nekih drugih, podjednako slavnih proizvoda, za peglanu nisu tajna. Ipak, kao i za sve što se ručno i brižljivo sprema, glavni sastojak-ljubav. Ili bar tako kažu oni koji je prave.

“Pravilan odabir mesa je izuzetno važan. Osnov je kozje meso i goveđe meso, kao i mali procenat ovčijeg mesa. Kobasica se suši dok meso ne sazri, mora da se pegla svaki dan, ili svaki drugi“, objašnjava proizvođač Predrag Petrović.

Koliko je peglana kobasica slavna i hvaljena, a pre svega ukusna, dokaz su i svi ovi ljudi koji su posetili manifestaciju Dani Pirota u Nišu, gde je ovaj specijalitet od mesa, predstavljen na čak 7 štandova!

Peglana kobasica je već dvadesetak godina u žiži javnosti. Kada je počeo da se održava ovaj sajam, ona je postala još popularnija. Nije ni čudo, u Pirotu je ova kobasica omiljena zimnica“, navodi Zoran Zlatković, jedan od organizatora manifestacije.

Zanimljivo je da se za pravljenje peglane kobasice nikako ne koristi svinjsko meso, i to iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno da bi za ishranu mogli da je koriste I muslimani. Peglana mora biti ljuta ili, kako nam kažu proizvodjači, najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com