Ekonomija

Radovi na modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad počeli na deonici Staničenje – Pirot

Počeli su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad. Počinje se sa radovima na deonici otvorene pruge između železničkih stanica Staničenje i Pirot.

Deonica Staničenje – Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo – Dimitrovgrad, dužine 86 kilometara. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo – Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice, a rok za završetak radova je 1.276 dana.

Radovi između Staničenja i Pirota odvijaće se u vremenskim intervalima od 36-očasovnih “zatvora” koloseka na ovoj pruzi, na osnovu dogovora srpske i bugarske železnice. Putnički železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada neće se odvijati, a teretni će funkcionisati u terminima kada ova deonica pruge bude otvorena za saobraćaj.

Realizacijom ovog projekta biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša.

Projekat se kreditira iz budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).
Kada sam izabran za ministra prošle godine, obećao sam da će jedan od mojih prioriteta biti pokretanje ovog projekta. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, Koridor 10 postaje konkurentniji transportni pravac, čime će se stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da ki je neko rekao Ministru,da se putnicki saobracaj na deonici Nis-Dimitrovgrad ne odvija vise od 4 god.i kakva je to 36-casovna obustava saobracaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com