Kultura

Dabić: Dokumentaristika kao svedok jednog vremena (VIDEO)

Nišlija u Kulturnom dnevniku RTS-a

Poznato ime u kulturi Niša, Dejan Dabić, od 2019. godine umetnički je direktor Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Gostujući u Kulturnom denvniku RTS-a, Dabić je najavio 69. izdanje ovog festivala koji u Domu omladine počinje 29. marta i traje do 2. aprila.

Na Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u takmičarskom programu publika će moći da vidi 77 filmova, od čega 28 u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji svih žanrova. U domaćoj produkciji biće 49 filmova u pet selekcija.

Na Martovskom festivalu biće prikazano i 68 revijalnih filmova koji se neće takmičiti za prestižne festivalske nagrade.

“Kad sve to saberemo, zaista je puno filmova, dokumentaraca, kratkih igranih, eksperimentalnih i animiranih filmova”, kazao je Dabić u Kulturnom dnevniku RTS-a.

Umetnički direktor Martovskog festivala preporučio je publici svetsku premijeru filma “Dobrudžanska epopeja”, koji će biti prikazan na otvaranju, a delo je uglednog srpskog-rumunskog reditelja Siniše Dragina.

Od filmova koje obavezno treba pogledati izdvojio je i film Sanje Dragićević Babić   “Prebilovci – tamo i kamen ima ožiljak” koji govori o stradanju našeg naroda u Hercegovini u Drugom svetskom ratu, ali i u novijoj istoriji. Ovaj film će takođe imati svetsku premijeru na Martovskom festivalu.

Kineski film “Riznica” koji govori o kulturnom nasleđu Beograda i Srbije je, po Dabićevim rečima, dokumentarni film koji zavređuje pažnju gledalaca ove godine.

Od kratkometražnih filmova izdvajaju se filmovi sa festivala u Beču, “Vienna shorts”, a selekciju fimova je uradio Nil Jang, poznati britanski kritičar.

U takmičarskom delu ovogodišnjeg Martovskog izdanja i Niš ima svog predstavnika. U pitanju je dokumentarni film “Glumčina” o legendarnom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću. Film će biti prikazan  1. aprila  u 16 sati, u sali Amerikana Doma omladine. Ovo ostvarenje u produkciji City Grupe potpisuju producent Oliver Paunović i reditelj Vladimir Ristić.

 

 

“Dokumentaristika je važna jer je svedok vremena, radovima naših najpoznatijih autora možemo da rekontruišemo neko prošlo vreme. Ali i kratkometražni i animirani film je proneo slavu širom sveta nekadašnje jugoslavnske kinematografije”, istakao je Dabić.

On je podsetio da nekadašnja Jugoslavija u tom žanru ima čak i jednog Oskara i to 1961. godine za animirani film “Surogat”, autora Dušana Vukotića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com