Kultura

Zašto glumci bojkotuju Festival glumačkih ostvarenja u Nišu?

Nakon što se prve festivalske večeri niko od glumaca filma “Trag divljači” nije poklonio niškoj publici, isti scenario usledio je i druge, kada na scenu letnje pozornice nije izašao ni jedan glumac filma “Da li ste videli ovu ženu”. Da niko od glumačke ekipe iz ovog filma nije došao u Niš potvrdio je na konferenciji za novinare selektor Dejan Dabić. On je više puta govorio da su pozvani svi i da nije do organizatora.

Selektor filmova je uporedio i Festival u Puli i Nišu i rekao da osim na otvaranju, festival u Puli nema ni približan broj publike.

Dejan Dabić, selektor filmova

“U Nišu svake večeri na Letnju pozornicu bude od 2000 do 3000 ljudi, tamo samo za pojedine filmove. Ovde je zaista dobra atmosfera. U Puli je na otvaranju bilo oko 6000 ljudi, jer je festival slavio jubilej i došlo je mnogo zvanica, ali svih narednih dana nije tako puno kao u Nišu”, kazao je Dabić.

Komentarišući činjenicu da se niko od glumaca iz filma “Trag divljači” nije poklonio publici, podsetio da je upravo Grad Niš pomogao snimanje ovog filma.

“Osim što je film delimično sniman u Nišu, delimično je i finansiran iz sredstava budžeta grada i trebalo je da se ekipa filma potrudi da na neki način Nišlijama i gradu vrati dug. To je moj komentar u odnosu na taj film. A što se tiče ostalih, mi smo ove godine, kao Niški kulturni centar organizatori festivala. Naš partner Udruženje filmskih glumaca Srbije i jedno drugo Udruženje imaju esnafske sukobe u koje se mi ne mešamo.Mi smo sve glumce pozvali, svi su dobro došli, bez obzira na političko ili neko drugo opredeljenje. U taj njihov sukob se mi ne mešamo, mislimo da nije dobro što se prelama preko festivala, ali što se toga tiče mi niti imamo niti osećamo bilo kakvu odgovornost”, istakao je Dabić.

Odgovor na ovo pitanje dao je i glumac Petar Božović na sceni… On je naglasio da je u Niš došao iz više razloga, a kao najbitniji je istakao:

Petar Božović, glumac

“Prvi je razlog zato što sam glumac i moja je obaveza da dođem na Festival koji ne postoji nigde u svetu, a koji se održava 58. put. To je festival koji trebamo svi da čuvamo i da budemo svesni njegove pojave i nečega što ga krasi sa glumcima i sa predivnom publikom, koja ne gleda na uslove, ne gleda u kalendar, da li pada kiša, ili duva. Niko nema ovakvu publiku i neću vam se više udvarati…”, kazao je Petar Božović publici na Letnjoj pozornici u niškoj tvrđavi.

Za glumca Aleksandra Stojkovića, niški festival je jedan od najdivnijih na kojem je učestvovao, mada priznaje da više iskustva ima kada su pozorišni festivali u pitanju. Na Filmskim susretima u Nišu je četvrti put, a bio je još na festivalu u Puli.

Aleksandar Stojković, glumac

“Da toliko publika volii glumce, i da je sve to tako dobro organizovano i da se mi ovde osećamo kao kod kuće, to je jedan od najprijatnijih doživljaja koje glumac ima. Kada vi osećate da ste nekako centar svega. Morate da se nekako odužite tim ljudima koji dođu i koji sa toliko radosti gledaju te filmove. Svim silama taj Festival mora da opstane, a mi smo samo sluge tih gledalaca zbog kojih i pravimo filmove”, rekao je Stojković.

Ipak ostaje pitanje zašto festival posvećen glumcija protiče bez glumaca. Mnogi se prisećaju poziva glumca Predraga Mikija Manojlovića, upućenog preko Glumačke organizacije Srbije, da se Filmski susreti bojkotuju zbog jednog od organizatora, Udruženja filmskih glumaca Srbije i njenog predsednika Rastka Jankovića.

“U znak protesta zbog nezakonitog osporavanja članstva, kao i zbog nezadovoljstva postupanjem UFGS prema nama glumcima, pojedine kolege su odlučile da bojkotuju ovogodišnji festival u Nišu, da obaveste sve kolege i pozovu ih da učine isto”, navodi se u mejlu koji su tada objavili mediji.

Navodno spornih članova ima 103, a među njima su Ceca Bojković, Voja Brajovića, Nebojša Dugalić, Žarko Laušević i Anica Dobra.  Među glumcima na festivalu se čak pominje i da je na bojkot Filmskih susrete u Nišu kolege pozvao i glumac Dragan Bjelogrlić.

Svakog leta u Nišu više od pola veka okupljaju se umetnici, preuzimaju ključeve grada, slave domaći igrani film i ocenjuju najbolje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

12 Komentara

  1. Žalosno je ponašanje glumaca.Kažnjavati publiku zbog njihovih razmirica je nedopustivo.Možda narednih godina treba festival organizovati kao bioskop na otvorenom,a bez gostovanja onih kojima je vise od pola veka bio posvećen.Žalosno i zaista se vidi da esnaf nije na visini svog zadatka

  2. Zato što su džiberi beogradski. Ukinuti i te pare dati Nišvilu.Ili još bolj taj festiva l transformisati u festival dokumentarnog filma Dosta su jeli i pili na naš račun…
    Izvinjavam se Vašem sajtu i Vašim pratiocima ali sad su ti glumci prekardašili sa glumom nabeđenih glumaca.Hvala.

  3. U borbi protiv pileceg pamcenja, mora se reci, da su ” razmirice” politicke.
    Glumci koji su proletos blaceni, u Skupstini, na televizijama i tabloidima, ne zele da ih predstavlja Jankovic, clan gl.odbora sns, cije se udruzenje nije ogradilo od ponizavanja ! Da,nije popularno i ljubitelji filma su uskraceni za velika imena, ali je bojkota nacin protesta .

  4. Zato sto to vise nisu glumci nego politicari jos uz to ima i narkosa i alkosa i to u vrlo znacajnoj meri iiii, funkcionisu na Kartelskim principima.

  5. To je hvala gradu Nisu koji je organizovao ovaj jedinstveni festival posvecen glumcima i njihovom radu.
    Treba da ih je sramota toliko puta su uzivali i primani kao najvece zvezde.
    Nikada nisu snimali vise,nikada se zalili nisu vise i nikada se nisu vise bavili politikom i zamerali sve onima koji ih finansiraju.
    Pa ljudi razmislite da li cete nase pare trositi i dalje na takve licnosti ili cete napraviti drugaciju organizaciju gde ce neki drugi umetnici biti bitnijih od ovih nezahvalnih.

  6. Tragedija bi bila da su nezamenljivi godine slava i kompleksi ucinili su da ce im uskoro samo blam ostati

  7. Ako si znao da više od pola glumaca neće doći, jer su u sukobu, zašto onda saradjuješ sa manjinskom glumačkom organizacijom?
    Otkaži festival i kaži, da ga ove godine nema jer su glumci u sukobu.. ali, čekaj lokalni aparatčici treba da zarade svoju platu, šta ćemo onda?

  8. Na festval u Sarajevu, bez ikakve tradicije, trce, a srpski festival sa tradicujom posvecen glumcima bojkotuju. A za drzavne pare se polomise. Ne bi trebalo da im daju iz budzeta vise ni dinara. Goveda.

    1. Iz Sarajeva ih nisu nazivati šljamom i izdajnici,a Janković (sns) se nije ogradio od pogrdnih reči upućenih glumcima… sigurno nisu u Sarajevo išli zbog ćevapa.
      Pozdrav iz Šapca.

  9. izgleda da deo glumaca nije na prodaju ili im sns još nije pronašao cenu.sve ostalo su patetični pokušaji da zamaskirate užas diktature koji vlada u Srbiji,čija je cena 10000 din za ćutanje ,koliko je poslednje podmićivanje.jeftina si Srbijo,kao da su te kinezi pravili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com