Politika

BRANISLAV JOVANOVIĆ: Grad u vrtlogu novih poskupljenja i stranačkih zapošljavanja

„Pogrešna politika koju vodi vladajuća stranka u Nišu već skoro deset godina obija se o džep građanima Niša. Poskupljenje odvoza smeća, a sada i poskupljenje vode za blizu 20 posto posledica su loše organizacije u radu vlasti i javno komunalnih preduzeća. Stranačka zapošljavanja i nestručnost u radu kadrova u niškim javno komunalnim preduzećima i ustanovama rezultiraju nedostatkom kapitalnih investicija i novih infrastrukturnih projekata. Predškolska ustanova „Pčelica” nešto slavi, kao što smo imali prilike da vidimo u medijima i zapošljava, a evo deseta godina nisu uradili nijedno novo obdanište. Ne znamo šta se tačno slavi, ali znamo da je zatvoreno oko 25 kantina pri ovoj ustanovi, a privatnim obdaništima je dato blizu 100 miliona dinara, pritom grad „Pčelici” pokriva gubitke iz budžeta”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

On kaže da se svi propusti i loša organizacija u radu gradske vlasti prebacuju na leđa građana i da se „cedi suva drenovina” kako bi se našminkao nerad koji traje godinama isto kao što „šminkaju” asfalt, umesto da, kako kaže, grade nove objekte i ulice.

„Još 2017. godine prilikom izrade budžeta za 2018. godinu tadašnjem gradonačelniku smo u pismenoj formi kroz 12 tačaka (do danas je prihvaćena samo jedna tačka) ukazivali na probleme i nudili rešenja u funkcionisanju gradskih javnih preduzeća i ustanova jer smo još tada konstatovali da sistem u gradu ne funkcioniše, da preduzeća ređaju gubitke, da je budžet potrošački i da je zaustavljen razvoj grada. Naš predlog je bio da se tako ostvarena sredstva reorganizacijom i štednjom usmere na najugroženije kategorije, siromašne i decu, a da se preostala sredstva izdvoje za rešenje problema zagađenja vazduha i uređenje komunalne kapitalne infrastrukture.

Prvi potez ove vlasti je poslednjih godina bio da se dugovi javno komunalnih preduzeća i ustanova vraćaju iz budžeta, primer je JKP „Gorica”, zatim se krenulo u enormno kreditno zaduženje tih preduzeća, koje je preko milijardu i po dinara, a sada se pribegava novoj meri, to je podizanje cena, što ugrožava egzistenciju i osiromašeni budžet građana”, zaključuje Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com