Društvo

Bivšim radnicima propalih preduzeća po minimalac do kraja godine

Radnicima propalih niških društvenih preduzeća, do kraja godine biće isplaćena jednokratna pomoć u visini minimalne zarade od 21.300 dinara.

Na protestu radnika, koji je tradicionalno bio organizovan ispred Gradske kuće, ovu informaciju potvrdili su gradski većnik Mihajlo Zdravković i predstavnik radnika Žarko Đorđević.

Oni su okupljenim radnicima kazali da nadležna ministarstva još nisu pronašla rešenje za isplatu zaostalih zarada, ali “da se na tome radi.”

“Pravo na isplatu novčane pomoći imaće radnici koji su proletos prijavili svoje potraživanje Centru za socijalni rad. Izdejstvovali smo i novi rok za prijavu potraživanja”, rekaoje Zdravković.

Radnici koji su proletos propustili priliku da prijave potraživanja za isplatu jednokratne pomoći moći će to da učine od 26. decembra do 6. januara, a ona će im biti isplaćena do 9. januara.

Kako je rečeno, sredstva za ovu jednokratnu pomoć obezbediće zajedno, dražava i Grad.

Inače, tokom proleća, jednokratnu pomoć od 10 hiljada dinara dobilo je oko 5 hiljada radnika. Prema nezvaničnim podacima, zaostale plate potražuje oko 7 hiljada radnika propalih niških preduzeća.

Iako nisu zadovoljni ovom jednokratnom pomoći, radnici će prihvatiti jer su u teškom materijalnom položaju.

“Nismo zadovoljni što još nije pronađeno rešenje za isplatu zaostalih plata. Sada je nastao problem jer su se za isplatu zaostalih potraživanja prijavile i komercijalne banke. One potražuju oko 170 milijardi dinara”, rekao je  Žarko Đorđević, predstavnik radnika.

Radnicima je rečeno da  će u ponedeljak, 26. decembra, putem medija biti obavešteni kada i gde će moći da podignu obećani minimalac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com