Promo vesti

BEYOND: Znate li šta je jakon?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) je krtolasto povrće koje raste i gaji se uglavnom u Južnoj Americi. Sirup i prah korena jakona koriste se kao zdrave zamene za šećer, a ova biljka ima prilično blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma.

Koren jakona se uglavnom sastoji od fruktooligosaharida i vode. Zbog toga većina njegove sadržine ne može da se svari, što znači da je veoma niskokaloričan, a takođe i da ne dopušta da previše šećera uđe u krv. Sam jakon je bogat kalijumom, kalcijumom i fosforom, dok ostalih vitamina i minerala nema mnogo; međutim, on pomaže da organizam bolje apsorbuje hranljive materije iz drugih namirnica, što je veoma važno.

Pomaže mršavljenje: Razna istraživanja sugerišu da konzumacija jakona može pomoći mršavljenju. Pošto se ne sastoji od skroba, veoma je niskokaloričan, ali istovremeno zasićuje, pa se smatra da može da pomogne u redukcionim dijetama. Tome doprinosi i blagi laksativni efekat jakona, kao i to što njegova konzumacija dovodi do značajnog osećaja sitosti.

Poboljšava varenje: Mi ne možemo da svarimo fruktooligosaharide od kojih se jakon prevashodno sastoji, ali su oni prava poslastica za korisne bakterije u našim crevima. Jakon sadrži obilje probiotika koji podstiču rast i zdravlje crevne mikroflore. Takođe, blagi laksativni efekat jakona doprinosi ublažavanju zatvora, nadimanja i drugih blažih stomačnih problema.

Korisna prevencija dijabetesa: Fruktooligosaharidi koje jakon sadrži ne apsorbuju se u obliku šećera u organizmu. Naprotiv, oni smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i dovode do smanjenja nivoa glukoze u krvi našte srca (pre obroka). To je veoma važno za one koji nastoje da snize nivo šećera u krvi. Obavljena su istraživanja koja ukazuju da jakon ima potencijal da poboljša senzitivnost na insulin, što je povoljno kako za dijabetičare, tako i za one koji su izloženi riziku od ove bolesti.

Blagotvorno deluje na krvni pritisak: Jakon sadrži dosta kalijuma, što znači da pomaže opuštanju krvnih sudova, poboljšanju protoka krvi i smanjenju opterećenja kardiovaskularnog sistema. Kalijum takođe pomaže da se raguliše ravnoteža fluida u telesnim ćelijama i tkivima.

Doprinosi regulaciji holesterola: Istraživanja su pokazala da konzumacija jakona dovodi do sniženja triglicerida i LDL holesterola u krvi. Drugim rečima, jakon pomaže da se smanji nivo lipida i gomilanje „lošeg“ holesterola, što je svakako dobro u prevenciji oboljenja srca i krvnih sudova.

Doprinosi zdravlju jetre: Istraživanja su pokazala da konzumacija dovoljnih količina jakona (posebno kada se kombinuje sa korenom čička) sprečava nagomilavanje masti u jetri i pomaže ispravnom funkcionisanju ovog organa.

U programu tzv. „superhrane“, odnosno namirnica koje osim hranljive vrednosti ispoljavaju veoma blagotvoran uticaj na opšte zdravlje, niško preduzeće Beyond je nedavno na našem tržištu predstavilo, izmađu ostalog, organski prah i sirup od jakona, amlu (amalaki), tradicionalnu ajurvedsku bilju u prahu, beli dud u prahu, organsku kurkumu i crni biber, kao i organski kombinovani začin kari koji se koristi u pripremi niza specifičnih jela orijentalne kuhinje.

Više informacija na www.beyond.rs

Zdrava Hrana Beyond

BEYOND
Vožda Karađorđa 76b
018-514-182
shop@zdravahrana.com
FaceBook
www.ZdravaHrana.com

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com