Kultura

“Arzamas” je priča o ljubavi koja je jača od smrti

13. Svetosavski sajam u galeriji “Srbija”  sinoć je otvorila je dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu, Ivana Dimić. Ona je ovu prestižnu književnu nagradu dobila za roman “Arzamas” koji je izašao iz štampe aprila prošle godine u izdanju Lagune. U intervjuu za Niške Vesti Dimić kaže da je roman inspirisan njenom ličnom, životnom pričom, ali nije autobiografski.

NV: Odabrali ste specifičnu temu za svoj roman “Arzamas”?

Ivana Dimić: Da, reč je o majci koja boluje od demencije i koja posle osam godina umire i njenoj ćerki koja je čuva. Reč je o sreći i smrti, dvema pojavama, koje se prepliću.

NV: Nisu li sreća i smrt dve nespojive stvari?

Ivana Dimić: Itekako su spojive. U knjizi pokušavam da dokažem da je ljubav jača od smrti, da se pomoću ljubavi može prevazići i tako teška bolest kao sto je demencija.

NV: Imam utisak da vas je, ipak, nešto u neposrednom okruženju podstaklo na takvu priču.

Ivana Dimić: Podstakla me je moja lična situacija, moja majka koja je godinama bolovala od demencije, o tome sam pisala. Ovde moram da naglasim da to nije autobiografski roman. Lične doživljaje treba razlikovati od književnog dela. Književno delo pretpostavlja nekakvu transpoziciju sadržaja o kojem pisac piše. Naravno da svaki pisac govori o stvarima koje ga se tiču i svojim doživljajima, ali ih onda transponuje ili vrši torziju stvarnosti ili ih pak pretvara u fikciju. Koji god način da koristi, pisac se izražava kroz romaneskno pisanje. Tako sam i ja činila u svom romanu.

NV: Čovek, naravno, piše ne da bi dobio nagradu, već iz ličnih pobuda i razloga. Da li vas je nagrada iznenadila?

Ivana Dimić: I jeste i nije. Sve je potrajalo, dok se nije došlo do najužeg izbora. Prvo nisam razmišljala o nagradi, kad sam ušla u najuži izbor shvatila sam da mogućnost da je dobijem postoji. I dobila sam je. Meni je velika čast da sam dobila NIN-ovu nagradu, jer je to najveća i najvrednija književna nagrada u Srbiji. Dakle, gledano sa tog stanovišta bila sam iznenađena. S druge strane ja pišem i objavljujem već 40 godina, a kada se piše dobije se i neka nagrada, jel tako…ali niko ne piše zbog nagrade, pa ni ja. U mom slučaju bi se načekala.

NV: Tu smo, na Svetosavskom sajmu knjiga. Ne čini li vam se da knjigu sve manje uvažavamo i cenimo?

Ivana Dimić: Znate kako, drugačije je vreme. Vreme je kompjutera i virtuelne stvarnosti, mladi manje čitaju knjige. Tako je, uostalom bilo i kada je izmišljen film. Rekli su – nestaće pozoriste. Pozorište nije nestalo. Neće ni knjige nestati! Pogledajte samo kako je lep ovaj vaš sajam u Nišu. Meni je čast što sam ovde i što otvaram ovako važan događaj. Zato što iznad svega volim knjige.

NV: Šta biste rekli onima koji baš i ne vole knjigu. Zbog čega bi trebalo da se umesto filma, recimo, opredele za knjigu?

Ivana Dimić: Onaj ko voli da čita knjige zna šta je specifičnost doživljaja čitanja. Čitanje ima očaravajuće dejstvo na čitaoca. Svako ko voli knjigu, razumeće šta govorim.

Ivana Dimić je diplomirani dramaturg, autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Objavljene knjige priča: Crna zelen (1995), Mahorka,mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009).

Inače, članica NIN-ovog žirija Jasmina Vrbava je, između ostalog, rekla da je „Arzamas“ roman koji objedinjujući prozno-poetsku i dramsku formu kroz priču o majci i ćerki govori o bolesti i smrti, o traganju, o smislu, o tome kako „život uči da je smisao u ljubavi uprkos svemu“…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com