Kultura

“Centru za crkvene studije” iz Niša “Presad mudrosti”

Na 56. Sajmu knjiga u Nišu, nagradu “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju, dobila je izdavačka kuća “Geopolitika” iz Beograda, dok je istoimenom nagradom za pojedinačno izdanje, nagrađen “Centar za crkvene studije” iz Niša za Zbornik „Sveti Sava i osam vekova srpske crkve“.

Nagrada “Presad mudrosti” za najvredniju ediciju, pripala ja Zavodu za udžbenike, za kolekciju “Izabrana dela Arčibalda Rajsa”, koju čini pet knjiga.

Zbornik “Sveti Sava i osam vekova srpske crkve” je još jedno reprezentativno delo srpskog izdavaštva i štampano je u dva toma.

U srpskoj nauci postoje četiri reprezentativna Zbornika o Svetom Savi. Sve je objavila Srpska akademija nauka i umetnosti, odnosno Srpska kraljevska akademija, u 20. veku, Ovo je prvo takvo delo u 21. ceku, nastalo u godini kada obeležavamo osam vekova autokefalnosti Srpske crkve”, kaže prof dr Dragiša Bojović iz Centra za crkvene studije.

Foto: A.S.

Nagrada “Inicijal” za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, pripalo je izdavačkoj kući “Geopoetika” i knjizi “Bob Dilan – pesme iz 1961-2012”.

Za autorski doprinos umetnosti “Inicijal” je dobio i Niški kulturni centar za knjigu “Putovanje zaboravljenim brodom” Bojana Jovanovića, dok je istoimena nagrada za delo koje spaja sadašnjos i budućnost pripalo beogradskoj izdavačkoj kući “Laguna”, za knjigu “21 lekcija za 21. vek” autora Juvala Noe Hararia.

Foto: A.S.

U žiriju koji je odlučivao o dobitnicima nagrada bili su Sonja Šuković direktor Narodne biblioteke “Stevan Sremac” iz Niša, Dejan Ognjanović pisac, prevodilac i izdavač iz Niša i prof. dr Ivica Živković pesnik iz Niša.

Tradicionalna nagrada “Otisak” za estetski tretman knjige, pripala je “Kreativnom centru” iz Beograda, posebno za publikaciju “Dar-Mar” Dragane Mladenović, koju je crtežima i akvarelima ilustrovao Boris Kuzmanović. Istoimenu nagradu za tehnološki tretman dobio je “Darkvud” iz Niša za knjigu “Pinokio” autora Vinšlusa. Za intermedijalni tretman knjige nagrađena je izdavačka kuća “Vulkan” iz Beograda, za knjigu “Zavrti kockice” i igraj se, grupe autora.

Foto: A.S.

O dobitnicima nagrade “Otisak” odlučivali su Sanja Dević i Anita Milić, profesorke Fakulteta umetnosti u Nišu i Danica Maksimović magistar slikarstva iz Niša.

Priznanje “Boža Vojinović” dobio je “Manifest” Vladana Manića, za doprinos u afirmaciji i popularizaciji Niškog sajma knjiga i grafike i plasmanu knjiga.

Odluku o ovoj nagradi doneo je žiri, koga su činile Minja Ilijeva pesnikinja, Biljana Stanojević književnik i Elizabeta Vojinović novinar.

Foto: A.S.

Ovogodišnji Sajam knjiga je, prema rečima organizatora izuzetno posećen, te su očekivanja da će manifestaciju posetiti više od 15.000 ljubitelja čitanja.

Budući da nam ide vikend očekujemo još više posetilaca, jer, po tradiciji, to su najposećeniji dani. Sajam ove godine u ponudi ima veoma raznovrsnu literaturu, od beletristike, koja je svakako najmasovnija, u ponudi su i izdanja iz oblasti nauke, publicistike, zatim literatura za decu i omladinu, razne enciklopedije, lektira pa i stripovi. Na štandovima više od 70 izlagača sve se može naći po značajno sniženim cenama”, kaže direktor Niškog kulturnog centra, koji je i organizator manifestacije.

Sajam se završava u nedelju 8. decembra. Hala Čair, gde se održava ova tradicionalna manifestacija, svakog dana je otvorena za posetioce od 10 do 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com