DruštvoKultura

“Gvozdeni oblaci” novi roman niškog pisca Branislava Jankovića

“Gvozdeni oblaci” naziv je novog romana niškog pisca Branislava Jankovića koji je izdala Izdavačka kuća Laguna.

“Gvozdeni oblaci” je peti Jankovićev roman, koji je baziran na srpskim predanjima, tradiciji i pravoslavnom folkloru.

Dinamična priča čitaoca vodi u harem Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša, gde neko ubija žene. Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i pripadnika Obrenovićeve tajne policije, navodi se u opisu knjige.

Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. Postaje svestan da zločini nisu puka i nasumična smaknuća i da tragovi vode do grčkih fanariota, Srbije, Stambola i… jedne žene – Bulut-hanume, glavne žene Zekerija-paše. U lagumima ispod pašinih dvorova raspop Utvić pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi.

Roman “Gvozdeni oblaci” se može smatrati nastavkom romana “Vetrovi zla”, jer donosi nove detalje iz života Jevrema Utvića, koji se i u tom romanu pojavljuje kao glavni junak.

Novi Jankovićev roman “Gvozdeni oblaci” svoje prvo predstavljanje imao je u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu.

Branislav Janković je rođen u Nišu 1969. godine. Do sada je objavio pet romana: “O vukovima i senkama” (2011.) “Suze Svetog Nikole” (2013.) “Vetrovi zla” (2015.) “Peta žica” (2015.) i „Poslednji cirkus na svetu“ (2017.) kao i knjigu priča “Bezimeni” (2014.) i zbirku pesama „Februarski brodovi“ (2016.). Branislav Janković, koji se pre spisateljske karijere bavio novinarskim poslom, autor je i nekoliko antologija: „Tajanstveni putnik“, knjiga brzih priča pisaca iz južne Srbije, u izdanju NKC, 2012. „Slavin poj“, antologija priča iz slavenske mitologije, (2013.) „Đavolji prst“, zbirka priča posvećenih Miodragu Bulatoviću, Bijelo Polje, (2015.) i „Mikrokozma 21“, zbirka priča posvećenih Njegošu, Bijelo Polje, (2016.).

Branislav Janković dobitnik je druge nagrade na godišnjem konkursu Radio Beograda za radio dramu „Milentijeva 14/2“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com