Društvo

Arčijevi Koncertni artefakti

“Koncertni artefakti” je izložba originalnih postera, ulaznica, majci, spiskova pesama izvođača i drugih artefakata prikupljenih sa pop rok koncerata tokom više od tri decenije, započinje svoju priču ovim rečima Dragan Aranđelović Arči, kulturni poslenik i vlasnik kultne muzičke prodavnice Happy House, koji je u Sinagogi, gde će izložba biti otvorena 3.avgusta, uveliko radio na njenoj pripremi. Želi ovom izložbom posetiocima da približi lična iskustva, muzičke momente sa koncerata koji su se održavali žirom Evrope, a čiji je svedok bio i on. Koncerti koje je posećivao odavno su postali deo istorije muzike, a njegova ideja je da ih na momenat oživi i približi publici na potpuno nov i poseban način. Naglašava da je izložba humanitarnog karaktera, prodajna je, a novac je namenjen kampu “Sila prati hrabre” za decu bez roditeljskog staranja –  Pomozimo deci bez roditelja – Vlasina kamp 2019 u organizaciji Jedi Movement – Džedajski pokret.

“Ovde se nalaze stvari koje sam sakupljao punih 40 godina i više. U to vreme nisam razmišljao o tome da to postane neka vrsta kolekcije. Jednostavno kupovao sam stvari na koncertima i sačuvao ih. Tu su majice, posteri, plakati sa koncerata, fotografije, sačuvao sam preko 200 i nešto ulaznica. Kažu da južno od Beograda imam najviše tih velikih, stadionskih, koncerata u nogama”, kaže Arči i dodaje:

“To mi je, prosto, bio i hobi i zadovoljstvo, a pomalo i profesionalna stvar, pa sam išao svuda i po Evropi i po Americi i kod nas u Jugoslaviji. Sada sam odlučio da sve to i pokažem javnosti jer do sada nismo imali sličnu izložbu. Mislim da ima još ljudi koji poseduju majice sa koncerata, ali sam gotovo siguran da niko nema ovako zavidnu kolekciju od preko 100 majica. Ovde će se naći i  originalne set liste, spisak  kompozicija, koje sam, kako bih to sada rekao, “ukrao” sa bine posle koncerta, odnosno, zamolio izvođače da mi ih daju”, nastavlja svoju avanturističko koncertnu priču Arči.

Dodaje da će neko pomisliti da je muzički zaluđenik od čega ne beži, ali naglašava da neko sakuplja marke, neko značke, neko sličice fudbalera, starine, a on je, eto sakupljao ono što je njemu bilo najvažnije.

“Biće na izložbi i starih majica iz 70 godina, ali ima i ovih novijih, jer je koncertima novijeg datuma bilo uobičajeno da se prodaju majice”, dodaje Arči i nastavlja sa malom porodičnom pričom o tome gde im je životna ušteđevina.

Foto: V. P.

“Na to pitanje dam uvek isti odgovor – pa evo je, tu je. U ovim majicama je barem 3 do 4.000 evra”, dodaje kroz smeh i  ozbiljnim tonom nastavlja da je stvarno ponosan na kolekciju majica, ulaznica i postera koje ima.

“Najponosniji sam  na majicu i poster grupe Jes jer je to moja najomiljenija grupa i što sam čekao 25 godina da ih vidim, a želja mi se ispunila marta 1998. godine u Budimpešti. Susret sa njima je bio jako emotivan, bilo je i suza na omiljenoj kompoziciji, a tu  su i majice sa tog koncerta. Svakako sam ponosan i na osam majica Rolingstonsa koje sam  kupio na njihovim koncertima, a gledao sam ih deset puta i nakon toga sam reko – dosta je više. Najemotivnije sam vezan za zbirku koja će zauzeti i najupečatljivije i centralno mesto na ovoj izložbi, a to su artefakti  sa koncerata Rok memorijala za Čupu. Tu su majice sa prvog memorijala, one su uramljene kao i plakati i fotofrafije. To je ono što mi je najdraže od svega, ali ne može se decidirano reći, e za to sam najvezaniji. Sve ovo je deo mene i svaka stvar koja je ovde ima svoju priču, ispunjena je posebnim emocijama jer sam uživao na svakom od tih koncerata”, zaključuje Arči.

Foto: V. P.

Izložba će biti otvorena 3. avgusta, pomalo simbolično na Arčijev rođendan i trajaće do 13. avgusta.

“Jedan deo izložbe biće posvećen i Nišvilu, Nišvil korner, jer je i to nešto što je za mene izuzetno bitno kao građanina, da se prezentuje nešto što je muzički najjače iz ovog grada, a sa druge strane da se sa festivalom i sitnicima koje prate Nišvil, upoznaju i građani”, zaključuje Arči.

Projekat podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Niša i Narodnog muzeja Niš. Organizator izložbe je Marker.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com