Društvo

Advokati protiv nacrta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći!

Advokati iz cele Srbije okupili su se juče na Pravnom fakultetu u Nišu, gde su izneli stav protiv nacrta Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakona o uslugama. Kako kažu, najspornije je što bi besplatnu pravnu pomoć mogao da pruža i civilni sektor. Oni tvrde da je takav zakon protivustavan.

Novi nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, predviđa da pravnu pomoć bez naknade mogu da pružaju i udruženja građana, nevladine organizacije, kao i pravni fakulteti. Po mišljenju advokata takva odluka bila bi neprihvatljiva, jer nije u skladu sa stavom 67 Ustava Republike Srbije, prema kome besplatnu pravnu pomoć, koju najčešće koriste socijalno ugroženi i ranjive grupe, može da pruža samo advokatura i službe pri lokalnoj samoupravi.

Biljana Bjeletić, član Upravnog odbora Advokatske komore Srbije i predstavnik u radnoj grupi Ministarstva pravde za izradu nacrta zakona kaže da je ovo pitanje zaštite pravne sigurnosti građana.

“Često nam se prebacuje da nismo određenim grupama stanovništva pružali besplatnu pravnu pomoć, što nije istina, jer je veliki broj kolega angažovan u radu tog civilnog sektora. I jedino advokatura kao nezavisna i samostalna služba može da omogući poštovanje ljudskih prava pružanjem stručne, kvalifikovane pravne pomoći”, navodi Biljana Bjeletić.

Nacrt je izrađen na osnovu zakona iz Holandije koji se koristi i u Bugarskoj. Bugari su pravnu pomoć regulisali prema standardima Evropske komisije što je i bio jedan od uslova za članstvo u EU. Pravna pomoć se u celosti finansira iz državnog budžeta, a pružaju je advokati Nacionalnog biroa za pružanje pravne pomoći, koji sarađuju sa advokatskim komorama.

Advokati naglašavaju da direktiva EU nije naredbodavna već predstavlja uputstvo za usklađivanje nacionalnih propisa sa pravom Unije. To potvrđuje i predsednik Advokatske komore u Nišu, Brankica Orlović.

„Kolege iz Bugarske od 2006. godine primenjuju ovaj zakon i kod njih isključivo advokati pružaju pravnu pomoć. Oni su 2007. godine ušli u EU, pa razmišljanje Ministarstva pravde da moramo poštovati kakve direktive za ove vrste izmena, nije prihvatljiva“, ističe Brankica Orlović.

 

Advokati predlažu da ovakav zakon ne uđe u proceduru za usvajanje. Najavljuju i veliku konferenciju u Beogradu 25. februara, na kojoj će razgovarati o spornim izmenama zakona i zauzeti jedinstven stav.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com