DruštvoEkonomija

Centar za zaštitu potrošača: Zakon o zaštiti potrošača suspendovan prilikom poskupljenja struje

Centar za zaštitu potrošača “Forum” u Nišu uputio je otvoreno pismo Ministarki rudarstva i energetike Srbije Dubravki Đedović u kome je rečeno da je prilikom poslednjeg pokupljenja struje suspendovala Zakon o zaštiti potrošača.

U pismu, koje je potpisao predsednik “Foruma” Jovan Jovanović, istaknuto je da Zakon o zaštiti potrošača propisuje da “trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa dužan da potrošača obavesti o promeni cena najkasnije 30 dana pre početka primene promenjenih cena”, a Ministarstvo rudarstva i energetike je obaveštenje o poskupljenju struje za osam odsto objavilo “kao čestitku za 1. maj”.

Prema Jovanovićevim rečima, Zakonom o zaštiti potrošača je propisano da trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa odluke donosi po dobijanju mišljenja savetodavnog tela i to na transparentan, objektivan i nediskriminatoran način, a Savet za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne energije nije dao svoje mišljenje o najnovijem poskupljenju struje. Jovanović je istakao da je Zakon o zaštiti potrošača suspendovan i prilikom transformacije Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, jer Savez za zaštitu potrošača nije uopšte upoznato sa tom odlukom.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije je 20. februara 2021. godine donelo odluku o obrazovanju Saveta za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne enerije, ali savet do sada nije održao ni jednu sednicu i nije usvojio ni Poslovnik o radu”, naglasio je Jovanović.

On je u pismu upućenom ministarki Đedović naveo i da nisu tačne njene tvrdnje da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Prema evropskoj statistici, dodao je Jovanović, cena struje određuje se prema kupovnoj moći građana, a po toj statistici od stanovnika Beograda struju manje plaćaju stanovnici Stokholma, Valete, Amsterdama, Berna, Helsinkija i Osla.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com