Društvo

“Imaš pravo!” – Besplatna pravna pomoć

Terenske obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji koje se realizuju u deset jedinica lokalne samouprave, održane su danas u Oficrskom domu i imaju cilj da doprinesu unapređenju sistema besplatne pomoći i mogućnosti svakakog građanina da ostvare pravao na pristup pravdi i pravnoj zaštiti.

Uporedo sa odžavanjem obuka, sprovodi se i kampanja “Imaš pravo”, čiji je cilj podizanja svesti javnosti o postojanju besplatne pravne pomoći i mogućnosti koje im pruža.

Obuci su prisustvovali pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave Niša i okolnih gradova, a obuke realizuju eksperti u sklopu projektne podrške koju sprovodi GIZ (Deutsche Gessellschaft fur Internacionale zusammenarbeit).

Foto: J.M.

Dragiša Ćalić, pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava YUCOM pojašnjava na koji način je moguće dobiti pravnu besplatnu pomoć, kao i da građani nisu dovoljno obavešteni o tome.

„Građani mogu da ostvare pravo na besplatnu pravnu pomoć tako što se najpre obrate jedinici lokalne samouprave gde imaju prebivalište ili boravište, podnošenjem zahteva za besplatnu pravnu pomoć. Smatramo da građani nisu dovoljno obavešteni i besplatnoj pravnoj pomoći, zakon postoji tek nekoliko godina i još uvek nema dovoljne informisanosti i znanja o tome da može da se dobije besplatna pravna pomoć“, rekao je Ćalić.

Besplatna pravna pomoć ne važi za privredne sporove i prekršaje.

„Ovom kampanjom želi da se saopšti da svi ljudi imaju pravo da se pojave i provere status svog zahteva, ne samo 13 ranjivih grupa koje je zakon prepoznao, već mnogi oni koji stupanjem u bilo kakav pravni postupak, spadaju ispod granice siromaštva. Na taj način oni imaju pravo da im se izađe u susret i da im se, bilo davanjem pravog saveta, bilo podrškom u nekom sudskom postupku, pruži besplatna pravna pomoć“,  pojašnjava Nikola Ružičić, savetnik GIZ-a.

Radmila Božović, savetnica u Ministarstvu pravde ističe da se građani najčešće obraćaju za besplatnu pravnu pomoć kada su u pitanju porodični (nasilje u porodici) ali i imovinski sporovi.

Obuke i kampanja su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu, posebno najugroženijim građanima omogući pristup pravdi i pravna zaštita.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com