Merošina

Zbog suše kasni setva pšenice

Autor: Mirjana Mitrović Ristić

Optimalan rok za setvu ozime pšenice je prošao. Jesen bez kiše poljoprivrednicima je otežao radove. Većina ratara u merošinskom kraju još uvek nije posejala pšenicu.

Ovakvi vremenski uslovi mogu se smatrati elementarnom nepogodom, nije bilo mogućnosti za osnovnu obradu zemljišta te će prinosi zbog kasne setve sigurno biti višestruko umanjeni“- kaže za Merošinske Vesti Hranislav Stojanović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe opštine Merošina.

Tolerantni rok za setvu je sredina novembra, gde gubici mogu biti i do 30%. Ne treba odustajati od setve“- kaže Hranislav, i podseća da i oni koji su posejali u optimalnom roku do 25. oktobra, zbog smanjene  vlage u zemljištu, ne mogu da se nadaju brzom nicanju i kvalitetnoj vegetaciji.

Pred ratarima su  veliki gubici, uloženi  novac  u seme i đubrivo koje su obezbedili zbog loše godine, neće im se vratiti. U PSSS nam kažu da nikakve posebne podsticajne mere nisu obezbeđene kad je setva pšenice u pitanju i da se registrovana domaćinstva moraju zadovoljiti sa 4000 dinara po hektaru koliko im obezbeđuje ministarstvo.

Tekst je deo projekta „Upoznajte Merošinu“ koji je podržan od strane opštine Merošina u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com