Ekonomija

Produžen rok za prijavu za bespovratna sredstva za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da je do kraja februara produžilo rok za podnošenje prijava po Trećem javnom pozivu za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini.

Rok za prijavu po Trećem javnom pozivu, teče od 4. decembra 2023. godine, a odluka o dodatnom produženju roka doneta je kako bi se svim zainteresovanim licima izašlo u susret i omogućilo dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije, navedeno je na sajtu ministarstva.

Kako je precizirano, prijave na onlajn platformi omogućene su u okviru softverskog rešenja Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koje se nalazi na sajtu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije (www.scap.rs) i sajtu Uprave za agrarna plaćanja (www.uap.gov.rs).

Podseća se da je ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup proizvoda od primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

Do sada je poljoprivrednicama dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com