Kultura

Hadersfild na sceni Akademskog pozorišta

Predstavu Hadersfild glumci Akademskog pozorišta SKC-a igraju već mesec dana. Reditelj Andrija Stojković takođe glumi u ovom komadu. On igra Ivana koji se godinama unazad leči od mnogobrojnih fobija, ali je izuzetno inteligentan i talentovan.

“Trudili smo se da damo svoj originalni pečat ovom izvođenju, siguran sam da je svako doneo ulogu na svoj originalan način. Moja očekivanja su zadovoljena, ali je sud publike ono što je najbitnije. Do sada je posećenost bila dobra”, kaže Stojković.

Hadersvild je drama Uglješe Šajtinca, koja je 2007. godine ekranizovana u istoimeni film, u režiji Ivana Živkovića. Takođe, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igrali su je, između ostalih, Josif Tatić, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković…Ekipa Akademskog pozorišta je pokazala da je predstava koja je u Beogradu kult moguća i u Nišu, smatra glumac Miloš Unić.

“Andrija nas je okupio, lepo su krenule probe i shvatili smo da je moguće nastaviti. Šajtinac je svojim replikama dao takvu vrstu života da mogu da se odigraju iz ličnog. A svako od nas se razlikuje, tako da izvođenje ne može ispasti plagijat. Nadam se da će i niška publika moći da vidi tu vrstu realizma i da je Akademsko pozorište pored svih žanrova koje je iznedrilo iz svog opusa iznedrilo i jedan psihološki realizam koji niko nije očekivao”, kaže Unić.12931280 999259270163486 2829670461595725686 n

O Duletu koga tumači u predstavi kaže da je lenja inteligencija koja se često sreće u našoj sredini.

“Ja ga nisam video kao prosečnog pritupog mladog čoveka koji radi u magacinu. Svi odustaju na nekom koraku, samo je pitanje na kom. On je odustao posle srednje škole i zadovoljio se time da jede slatkiše i da radi za nekog Švajcarca. Ima najboljeg druga Rašu koji mu je zaista prijatelj, ali te noći sve doživljava svoj vrhunac, sve izlazi iz njih”, dodaje.

Bratislav Prolović koji glumi Duleta, druga koji posle mnogo godina dolazi iz Hadersvilda u Engleskoj, kaže da su likovi u predstavi zaslepljeni sitnim problemima iz privatnog života.

12920363 999259223496824 2191362942740828865 n“Dule je došao na kratko da vidi svoje prijatelje i da ih obavesti da se ženi sledećeg meseca. Saznaje da oni uopšte nemaju sluha za to. Zapravo, može se reći da ljudi koji se vrate u Niš posle dužeg vremena provedenog u inostranstvu zaista imaju začuđeni izgraz lica koji govori – vi se i dalje bavite nekim stvarima koje su toliko nebitne”, kaže Prolović.

Zbog kamerne scene Akademskog pozorišta ova drama pruža emotivno jači doživljaj jer su glumci fizički bliži, smatraju. Predstave igraju dva puta nedeljno, a ulaznice koštaju 100 dinara. Hadersvild je na ponovo na repertoaru 12. aprila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com