DruštvoRegion

SIBIRSKU ARONIJU u Zaplanju kupci sami biraju i beru

Sibirsku aroniju, veoma lekovitu i na našim prostorima retku biljku, penzioneri iz Donjeg Dušnika Dobrinka i Sveta Stanković i ove jeseni ponudili su kupcima po ceni koja je tri puta niža od one na pijaci, ali pod uslovom da je sami naberu.

Svi oni koji ovih dana posete imanje Stankovića mogu sami da odaberu i uberu aroniju i to po ceni od samo 100 dinara po kilogramu.

Berači koji su ovih dana brali aroniju na imanju Stankovića veoma su zadovoljni njenim kvalitetom, a već su imali priliku i da se uvere u njena lekovita svojstva, tako da je to i razlog što su se ponovo odlučili da je ponovo naberu, za pripremu soka ili za konzumiranje celih bobica.

Dobrinka Bina Stanković rekla je za Niške Vesti da je lekovitost „crnih bobica“ jedan od razlog što su se njen suprug i ona odluči da uzgajaju aroniju kada su otišli u penziju.

Foto: Bina i Sveta Stanković

„Pre nego što smo zasadili aroniju kupovali smo uvozni sok, ali nismo bili zadovoljni njegovim kvalitetom. Od kako imamo svoju aroniju i svoj sok nisam imala ni kijavicu, a pre toga sam imala problem sa imunitetom i bila često bolesna. Aronija je izmedju ostalog dobra za jačanje imuniteta i izuzetno se efikasna pokazala u popravljanju krvne slike. Lekari prepisuju crne bobice, a među njima se nalazi i aronija, kao prevenciju mnogih bolesti, između ostalog i kovida. Medjutim, ljudi kod nas nisu još dovoljno upoznati sa lekovitim svojstvima aronije i nema puno zainteresovanih za njenu upotrebu“, izjavila je Stanković.

Ona je kazala da se aronija u ishrani koristi u malim količinama, dnevno je potrebno da se pojede samo desetak bobica ili popije „rakijska čašica“ hladno ceđenog soka.

„Mnoge odbija to što bobice aronije nisu slatke, već opore, ali ona je takva, puna tanina i vitamina. Pored toga, reč je o biljci koja se ne prska nikakvim hemijskim preparatima niti je napadaju biljne bolesti. Potrebno je samo da se redovno kultivira i zaliva“, objasnila je Stanković.

Na svom imanju u Donjem Dušniku Stankovići imaju 600 žbunova aronije, koja je i ove godine odličo rodila.

Sveta Stanković rekao je da netaknuta priroda Zaplanja izuzetno odgovara uzgajanju aronije, ali da postoji problem otkupa, jer domaći hladnjačari uvoze to voće, jer je na svetskom tržištu njegova cena niska, zahvaljujući mašinskoj berbi.

Foto: Sveta Stanković

„Verovatno ćemo morati da počupamo dobar deo žbunova, jer nam se ne isplati da je svake godine po četiri ili pet puta kultiviramo i stalno navodnjavamo, a kad dodje vreme berbe da dođemo u situaciju da nema otkupa ili da nam hladnjačari nude za kilogram aronije samo 50 dinara“, izjavio je Stanković.

Stankovići su jedno od domaćinstava u Srbiji koje je prvo krenulo sa ozbiljnijim uzgajanjem aronije 2011. godine, a prvi rod su ubrali 2013. godine. Ovogodišnji rod aronije u njihovom zasadu je oko pet tona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com