Društvo

Danijela iz Zaplanja radila kao novinarka, pa se posvetila uzgajanju lekovitog bilja

Danijela Ilić iz Grkinje kod Gadžinog Hana opredelila se za proizvodnju lekovitog bilja, nakon što je radila kao novinar u „Zaplanjskim novinama“, potom kao marketing menadžer u televiziji „Oko sokolovo“ i hemijski tehničar u Direkciji za izgradnju Gadžinog Hana.

Peršun, neven, kamilica, beli slez, slačica, artičoka, matičnjak i bosiljak, samo su neke od lekovitih biljaka koje su Danijela i njen suprug Zoran uzgajali u proteklih 15 godina na svom imanju.

Danijela na polju

Danijela pored toga učestvuje i u izradi kozmetike od lekovitog bilja i prirodnih preprata za lečenje različitih zdravstvenih tegoba u firmi koju je otvorila njena poznanica, diplomirani farmaceut Jovana Milutinović.

Uzgajanje lekovitog bilja Danijela preporučuje svim ljudima koji imaju malo zemlje, a žele da uposle sebe i članove svoje porodice.

„Lekovito bilje donosi veće prihode po aru od bilo koje druge biljne kulture. Sadi se uglavnom na malim površinama jer zahteva puno ručnog rada. Zemljište i bilje se ne tretiraju hemijskim preparatima, a biljke se ručno sade, okopavaju i beru. Berba je i najteži deo posla, posebno nevena. Cvetovi nevena beru se isključivo tokom sunčanih dana i to u najtoplijem delu dana“, objašnjava Danijela.

Dobra stvar kod uzgajanja lekovitog bilja, istakla je Danijela, je to što proizvođači godinu dana unapred znaju po kojoj ceni će prodati svo bilje koje proizvedu.

„Proizvodnja se ugovora pre početka poljoprivredne sezone i tada se određuje najniža zagarantovana otkupna cena. Ukoliko tražnja na tržištu bude veća i cena može da bude veća. Dobro je i to što ne tragate za otkupljivačima, već i to unapred dogovarate“, kazala je Danijela.

Od lekovitog bilja koje ubere na svom imanju Danijela proizvodi eterično ulje i hidrolate koji se koristi za proizvodnju kozmetike u firmi njene prijateljice.

„Širok je spektar proizvoda koji se izrađuje od lekovitog bilja, tu su najrazličitije kreme za negu lica i tela, balzami, serumi za lice, telo, kosu i nokte. Proizvodimo i kapi za aromaterapiju i kapi vranilove trave koji se piju kod upale grla i kapi matičnjaka koje su prirodno sredstvo za smirenje“, govori Danijela.

Prema njenim rečima, na području Gadžinog Hana do pre par godina se uzgajanje lekovitog bilja bavilo sedamdesetak porodica, ali je poslednjih godina interesovanje smanjeno i smanjen broj uzgajivača.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com