Društvo

Pravoslavna Nova godina i Bogojavljanje u Zaplanju

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa niškog gospodina Arsenija, Opština Gadžin Han i Parohija zaplanjska organizuju doček Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenjsko plivanje za časni krst u Zaplanju.

Na povečerje praznika svetog Vasilija Velikog u subotu 13. januara u susret pravoslavnoj Novoj godini služiće se Sveta Liturgija od 22 časa u hramu svete Petke u Marinoj Kutini. Nakon liturgije obezbeđeno je posluženje, kuvano vino i rakija za sve goste. Kao i predhodnih godina od ponoći biće nastup duvačkog orkestra i vatromet.

Na praznik Bogojavljenja u petak 19. januara služiće se sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji od 8 časova a nakon liturgije se ide u litiju do sabornog Krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavljenske vodice. Kod krsta će biti organizovana manifestacija “Pihtijada”, takmičenje u najbolje pripremljenim pihtijama i takmičenje za najbolju grejanu rakiju.

Kao i predhodne, a ove godine drugi put po redu, biće organizovano plivanje za časni krst na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu od 12:30 časova.

Bogojavljanje u Zaplanju; Foto: Milan Stevanović

Uslovi za učešće u plivanju su:
-da je osoba starija od 18 godina
-da je kršten/a
-da prisustvuje i pričesti se na svetoj Liturgiji u Grkinji
-da se pre plivanja obavi lekarski pregled, koji će organizovati dom zdravlja Gadžin Han

Broj učesnika nije ograničen jer plivanje neće imati takmičarski karakter već će svi koji ispunjavaju uslove moći da učestvuju. Najbržeg plivača svakako očekuje nagrada – krst u duborezu.

Prijave za plivanje su pozivom na brojeve:
Zoran Martinoski 065/2860356
Milan Stevanović 061/2258900
Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski 064/0008194

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com