Virus KoronaZdravlje

Tiodorović: Situacija u Nišu deluje mirno, potrebno je izdržati ovaj prelomni trenutak

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se može reći da je Niš, u ovom drugom piku, ipak u boljoj situaciji nego što je bio u prvom piku.

“Ovoga trenutka imamo Niš koji dosta deluje mirno, iako ću opet reći da je situacija nestabilna, ali pod kotrnolom, jer je virus tu i do zaražavanja može doći”, poručio je Tiodorović.

Veliki je pomak u tome, dodao je on, da se stanovništvo ponaša mnogo disciplinovanije nego do sada i to daje već rezultate.

Tiodorović je dodao da je u toku jučerašnjeg dana testirano 386 osoba, od čega su 72 pozitivne i rekao da to nije veliki broj, jer se radi o ciljanom testiranju onih koji su bolesni i koji imaju tegobe.

“Testiranje onih koji su zdravi i koji nemaju nikakve tegobe ne vodi rešenju stvari. To nam može pomoći da nađemo kontakte. Ali, praktično, ako je neko danas negativan na testiranju, ne znači da se već uveče u nekom društvu, na nekoj proslavi, u nekoj velikoj grupi neće zaraziti i sutra već biti u mogućnosti da dobije oboljenje, odnosno tegobe”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima više od 47 hiljada testova je urađeno u Institutu za javno zdravlje Niš, a od tog broja 7.760 je bilo pozitivnih. To znači, kaže Tiodorović, da su pronađeni i kontakti u tom trenutku i obrađeni.

U KC Niš, dodao je Tiodorović, dolaze teški bolesnici sa čitavog juga Srbije i zato se dešava da KC Niš ima te tragične posledice, da najteži bolesnici tu završavaju na respiratoru ili smrtno.

“Inače KC Niš raspolaže ovoga trenutka sa 200 postelja koje može odmah da stavi na raspolaganje, a u sledećoj fazi ako bude potrebno još toliko, tako da je pokrivenost ovog dela Srbije sa KC Niš potpuna.

On je istakao da je potrebno da izdržimo ovaj prelomni trenutak.

“Iako smo svi svesni da je stanovništvo na izmaku strpljenja, da je naviklo da 2, 3 meseca traje epidemija gripa i da nakon toga bude sve mirno. Ovo će trajati i ovo će potrajati, moramo biti svesni da moramo izdržati i biti strpljivi”, poručio je Tiodorović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe je izjavila da je Niš je u ovom piku zaista mnogo bolje prošao nego u prvom i dodala da je to zato što su građani mnogo disciplinovaniji.

Ana Brnabić; Foto: P. V.

“Što govori u prilog tome, da ćemo mi, kao društvo mnogo spremnije dočekati jesen, nego što smo bili recimo krajem maja ili u junu, kada zaista naši ljudi nisu videli previše od koronavirusa, jer nisu verovali da je to zaista pretnja”, rekla je Brnabić.

Ona se zahvalila svim građanima što su bili disciplinovani i poručila da je potrebno tako da se nastavi.

“Ja mislim da je ovo prelomni trenutak. Ako uspemo sada, ja mislim da smo izašli iz ovog drugog pika i onda svi ćemo morati da zadržimo ovaj nivo discipline i da se pripremimo za jesen”, kazala je Brnabić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com