DruštvoEkonomija

Filip Moris u novi pogon u Nišu ulaže dodatnih 100 miliona dolara. Posao za još 200 radnika

Obeleženo 20. godina od privatizacije Duvanske industrije Niš. Jubileju prisustvovala i premijerka Ana Brnabić

Kompanija Philip Morris International obeležila je danas 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš. U prisustvu visokih zvaničnika, premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić, kao i Jaceka Olczaka, generalnog direktora kompanije Philip Morris International i Aleksandra Jakovljevića, generalnog direktora kompanije Philip Morris za jugoistočnu Evropu potpisan je i Memorandum o razumevanju kojim će zvanično otpočeti nova etapa poslovanja kompanije Philip Morris International u Srbiji.

 

Generalni direktor kompanije je otkrio da će u „Filip Moris“ u Nišu biti dodatno uloženo još 100 miliona dolara za novi pogon, koji će uposliti preko 200 novih radnika. Invensticija će biti opredeljena za nove mašine i kapacitete fabrike. U Nišu će se ubuduće proizvoditi nesagorevajući, manje štetni, proizvodi.

Jacek Olčak, generalni direktor Filip Morisa

„Vizija kompanije „Filip Moris“ zasniva se na nauci i tehnologiji, u koju smo uložili više od deset godina i više od 90 miliona dolara. To jasno govori da su proizvodi mnogo bolji. Na nama je šta ćemo preduzeti, na našoj kompaniji je kako ćemo investirati. Veoma smo ponosni na našu prošlost, na naših 20 godina ulaganja u Srbiju, i ponosni smo na nove investicije, koje najavljujem danas, u novu tehnologiju i proizvode“, poručio je Olčak.

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije za jugoistočnu Evropu, podseća da je kompanija jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Aleksandar Jakovićević, generalni direktor kompanije za jugoistočnu Evropu

„U proteklih 20 godina trudili smo se da budemo dobar poslodavac, odgovorna kompanija, da budemo inovator i transformator. Trudili smo se sve ovo vreme da doprinesemo razvoju Srbije, zemlje koja nas je domaćinski primila i omogućila da ovde poslujemo. Mi smo jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca, istovremeno smo i jedan od najvećih poreznik obveznika na listi izvoznika“, Aleksandar Jakovljević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da je sama investicija veoma značajna, a značaj još veći kada se uzme u obzir trenutna ekonomska situacija u Evropi.

Ana Brnabić, premijerka Srbije

„Trudili smo se i borili da ta nova investicija i nove tehnologije dođu upravo u Srbiju. Predstavili smo vam u poslednjih 12 meseca brojne razloge zbog čega bi trebalo dodatno da investirate u Srbiju i dovedete novu tehnologiju i nove mašine, i hvala vam što ste se odlučili za Srbiju. Ja ovo vidim kao početak jednog novog života kompanije „Filip Moris“, kompanije koja je jedan od lidera u inovacija, savremenim tehnologijama i kao što je Olček govorio, kompanije koja za sve svoje klijente nudi sve bolja i zdravija rešenja. Duboko verujem da naša zemlja ima kreativne, talentovane ljude, i dobro obrazovane, naročito u polju tehnologije, sa jako dobrim i sve jačim istraživačkim institutima sa kojima sarađujete“, kazala je premijerka Ana Brnabić.

Filip Moris Holand  je 2003. godine kupio 70 odsto društvenog kapitala DIN, i danas je vlasnik 87,52 odsto ukupnog kapitala te kompanije. Ostatak vlasništva pripada malim akcionarima. U izveštaju je navedeno da je u toku godine prosečan broj zaposlenih u FMO bio 606, a ukupan broj u Srbiji 911.

Foto: V.M.

Ugovor o kupoprodaji društvenog kapitala DIN Fabrike duvana a.d. putem javnog tendera zaključen je 2. septembra 2003. godine, a ta privatizacija je od strane državnih zvaničnika označena kao „najveća strana investicija u Srbiji“, „najuspešnija privatizacija Duvanske industrije u Evropi i jedna od najuspešnijih uopšte.

Dve decenije poslovanja u Srbiji, ova kompanija obeležila je uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, a proslavi je prisustvovala i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, kao i predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com