Društvo

Dodeljeni sertifikati osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom dobile su sertifikate nakon završenih obuka u Nacionalnoj službi za zapošljavanje koji bi trebalo da im pomognu da što lakše dođu do zaposlenja.

Direktor Filijale Niš NSZ Boban Matić uručio je sertifikate za završenu osnovnu informatičku obuku osobama sa invaliditetom.

“Planom i programom NSZ za 2018. godinu ukupno je obuhvaćeno 25 osoba sa invaliditetom kroz tri obuke, 7 lica završila su obuke za egleski jezik i prošle nedelje podelili smo sertifikate. Danas smo podelili 12  sertifikata za osnove informatičke obuke, a obuka za elektro vinklere još uvek traje”, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima,  za ovu godinu predviđen je nastavak obuka za nezaposlena lica, među kojima, su i osobe sa invaliditetom.

” Cilj ovih obuka jeste da povećamo nivo kompetencija, znanja i veština nezaposlenim licima, kako bi njihova konkurentnost na tržištu radne snage porasla sa glavnim i konačnim ciljem da brže i lakše dođu do posla”, kazao je Matić.

On je dodao, da ove obuke pomažu osobama sa invaliditetom da dođu do posla jer, prema podacima, iz  2017. godine, 27  osoba sa invaliditetom završila su dve obuke, a njih 10-oro je uspelo da se zaposli nakon obuke.

 

Aleksandar Rakić, koji ima zdravstvenih problema sa koštano zglobnim sistemom, kaže da je obuka za programiranje koju je završio od velikog značaja za njegovo zaposlenje.

” Nadam se da ću već ove godine dobiti posao. Konkurisao sam na par mesta i nadam se da ću sa novim znanjem koje sam stekao ovde moći da dođem do posla”, rekao je Rakić.

U NSZ su najavili i da se očekuje, da do kraja meseca bude raspisan  javni poziv za finasiske aktivne mere zapošljavanja i da se nadaju da će kroz te mere još nezaposlenih lica moći da stupi u radni odnos.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com