DruštvoKultura

Nagrada “Svetislav Milić” – mladima od srca školi “Učitelj Tasa” i Narodnom pozorištu

Imena dobitnika Plakete mira biće objavljena na ceremoniji uručenja

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine podele Osnovna škola „Učitelj Tasa”, niško Narodno pozorište i Centar za promociju nauke.

OŠ „Učitelj Tasa“ broji 1014 učenika raspoređenih u osam razreda sa ukupno 37 odeljenja, logopedskim odeljenjem, tri predškolske grupe i 87 polaznika u produženom boravku. Škola nije samo mesto gde se prenose znanja, već je i centar zajedničkog rasta i razvoja.

Ova škola ima bogatu istoriju. Osnivanje ove škole vezuje se za uglednog pisara i učitelja, Spiridona Jovanovića, koji je 1830. godine poslat od strane kneza Miloša Obrenovića da organizuje školovanje u Nišu. Škola se razvijala uprkos mnogim izazovima i političkim promenama.

Posebno se ističe uspeh učenika i nastavnika ove škole, ali i rad u zajednici.

„Formiranje naučnih klubova, organizacija različtih predavanja i radionica koje za cilj imaju popularizaciju nauke, organizacija naučnih karavana, otvaranje mejkers labova i druge aktivnosti i projekti su doprineli da komisija donese odluku o nagrađivanju ovog Centra. Ovaj centar je kamen temeljac razvoja Srbije kao zemlje koja ceni i podržava nauku i obrazovanje“,  ističe Ljiljana Milić, čitajući obrazloženje o ovogodišnjim laureatima.

Sa druge strane, Narodno pozorište u Nišu, istorija nam priča da je Niš imao svoje pozorište čak u četvrtom veku, iako temelji tog pozorišta nisu pronađeni, ali se zna da je postojalo. Međutim, vekovi su doneli mnoge izazove, uključujući invazije i razaranja, zbog kojih je Niš ostao bez stalnog pozorišta punih trinaest vekova.Prvi dokumentovani pozorišni događaj u Nišu datira iz 1883. godine. Ovaj događaj, zajedno sa čestim gostovanjima putujućih trupa, inspirisao je zaljubljenike u pozorište u Nišu da osnuju stalno pozorište.

Osnivanjem pozorišta “Sinđelić” 1887. godine, Niš je konačno dobio svoje trajno pozorište. Prva predstava izvedena je 11. marta 1887. godine. Komisija posebno ističe festival Teatar na raskršću, koji dovodi ceo svet u Niš. Takođe, ističe se predan i posvećen rad svih zaposlenih u pozorištu, ali i promovisanje kulture u doba globalnog neukusa i kiča.

Centar za promociju nauke osnovan je 2010. godine u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti Republike Srbije. Nakon upisa u registar kao javna ustanova, Centar je preuzeo sve zadatke vezane za promociju i popularizaciju nauke od nadležnog ministarstva.

Centar za promociju nauke je mnogo više od obične ustanove. On predstavlja ključni deo strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, gde inovativnost i povezanost igraju ključnu ulogu.

Specijalna priznanja ove godine dele Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, Miroslav Milić sa Kosova i Metohije i Gordana Kovačević iz Vršca.

Mateja Vukelić, rođen je 2004. godine u Beogradu i već od ranih dana pokazivao je svoju strast prema matematici. Svoje obrazovanje započinje u OŠ „Jovan Miodragović“, da bi potom upisao Matematičku gimnaziju u Beogradu. Mateja Vukelić se izdvaja kao jedan od najtalentovanijih mladih matematičara na svetskom nivou. Njegovi uspesi na takmičenjima govore sami za sebe. Dvostruki je osvajač prve nagrade na Srpskoj matematičkoj olimpijadi 2022. i 2023. godine, ali je dvostruki osvajač prve nagrade na Srpskoj informatičkoj olimpijadi. Na Međunarodnoj Matematičkoj olimpijadi, Mateja je osvojio srebrne medalje 2021. i 2022. godine , dok je 2022. godine ponovio svoj uspeh osvajanjem srebra na olimpijadi u Japanu. Takođe, na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi osvojio je bronzu 2022. godine i srebra 2021. i 2022. godine.

Miroslav Milić je osoba čija je životna priča inspiracija za sve nas. Nakon što je završio osnovnu školu u Prištini i suočio se sa ratnim događanjima, Miroslav se preselio u Leskovac gde je završio osnovno školovanje. U mladim godinama pokazuje izuzetan talenat za muziku te se upisuje u  Srednju Muzičku školu “Stanislav Binički”, gde je studirao klarinet. Njegova strast prema muzici i kulturnim vrednostima ga je navela da nastavi sa školovanjem na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, gde je postao jedan od najistaknutijih studenata. Bavi se humanitarnim radom, a posebno se ističe njegov doprinos reformi i unapređenju rada Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Gordana Kovačević iz Vršca je naredna osoba koja dobija Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ za afirmaciju kulture i umetnosti. Gordana je rođena u radničkoj porodici u Vršcu i od najmlađih dana pokazivala je svoju strast prema književnosti i kulturi. Kao učenica osnovne škole, istakla se svojim književnim talentom, a njeni radovi su osvojili brojne nagrade na literarnim takmičenjima.

„Njen prvi korak u svet književnosti bio je objavljivanje zbirke pesama pod nazivom “Adski ružičnjaci” kada je imala samo 13 godina. Postala je član Društva književnika Vojvodine 1997. godine, godinu dana kasnije postaje jedna od najmlađih umetnica čija je biografija bila objavljena u “Leksikonu umetnika Vojvodine” 1998. godine“, ističe Jovan Milić čitajući obrazloženje.

Gordana se zaposlila kao nastavnica srpskog jezika i književnosti 2000. godine i postala jedan od najpoznatijih nastavnika u svom kraju. Njene metode nastave su inovativne i njeni učenici postižu izvanredne rezultate.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija u sastavu: Hadži Ivan Redi – predsednik, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković, ispred ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice Milić i Marko Vučetić, ispred grupe „Mladi menjaju sve(t)“.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra. Objavljivanjem laureata u oblasti institucija godine i specijalna priznanja, završena je nedelja objavljivanja dobitnika u godini jubileja nagrade.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com