U fokusu

KONAČNO Šalteri odlaze u istoriju

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, sva dokumenta o kojima se vodi službena evidencija više se neće tražiti na šalterima. Građani više neće morati da obilaze institucije kako bi prikupili neophodne papire, a takođe će biti oslobođeni plaćanja taksi.

Na primer, roditelji će pri upisu dece u obdanište sve podatke moći da unesu u internet aplikaciju i zahtev za prijem deteta jednim klikom proslede predškolskoj ustanovi. Prema važećim propisima, izdaci za roditelje iznose oko 2.500 dinara, dok će se primenom novih mera troškovi svesti na 854 dinara, što je poprilična ušteda.

Još jedan od slučajeva koji roditelje izlaže nemalom trošku jeste prijava ličnog imena deteta radi upisa u matične knjige rođenih, kao i prijava prebivališta. Na osnovu novih propisa, predviđa se da će troškovi za građane biti 585 dinara, dok trenutno iznose oko 3.400. Ovo znači da bi ušteda po osobi bila veća od 2.800 dinara, što je na godišnjem nivou, za sve roditelje u Srbiji, gotovo 190 miliona.

Opširnije na Alo.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com