Kultura

Izložba poklonjenih dela

Otvaranje izložbe AKVIZICIJE – OTKUPI I POKLONI ZA KOLEKCIJU GALERIJE SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI NIŠ (2012-2015) organizovana je večeras u utorak 29. marta sa početkom u 19 sati u Galeriji „Srbija“.

Izložbu čini 11 dela koja su po konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2014. godine otkupljena za kolekciju niške Galerije kao i 37 dela poklonjena fondu GSLU Niš, uglavnom od strane umetnika koji su izlagali u Nišu, predhodne tri godine.

Proces formiranja kolekcije niške Galerije započet je odmah po osnivanju 1970. godine. Danas kolekcija ima 1445 inventarnih jedinica (podeljenih u šest zbirki) i po svom obimu i sadržaju jedna od najvrednijih kolekcija naše savremene umetnosti na području uže Srbije. Fond niške Galerije formiran je različitim vrstama nabavke: otkupima, poklonima autora, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“ (od 2006.). Otkup kao najrelevantniji način obogađivanja fonda, dominirao je tokom prvih decenija postojanja Galerije ali početkom devedesetih godina XX veka, sa gašenjem gradskih i republičkih fondova za otkup umetničkih dela, ovaj proces je prekunut. Dušan Otasević Svaki danlinija

Nakon pauze duže od dvadeset godina, sredstvima Ministarstva kulture otkupljeno je 11 dela za fond niške Galerije. To su radovi umetnika koji do sada nisu zastupljeni u fondu ustanove (Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Marija Dragojlović, Vladimir Perić, Aleksandar Mladenović Leka, KatarinaĐorđević, Žolt Kovač, Milan Nenezić i Nikola Vukosavljević) ili su nedovoljno zastupljeni (Miodrag B. Protić i Perica Donkov). Većina od pomenutih umetnika je predhodnih godina imala zapažene samostalne izložbe u Nišu a otkupljena dela su premijerno izlagana na tim izložbama. Ovakvim pristupom objedinjena je izložbena i muzeološka delatnost niške Galerije.

Otkupljena dela pripadaju različitim medijima i nameljena su različitim zbirkama u okviru fonda GSLU: zbirci savremenog slikarstva /M. Prodanović, M. B.Protić, M. Dragojlović, A. Mladenović, Ž. Kovač, M. Nenezić/, zbirci skulpture /N. Vukosavljević/, zbirci likovnih umetnika Niša /P. Donkov i K.Đorđević/ i zbirci novih medija /D. Otašević i V. Perić/.Svako od otkupljenih dela osim toga što poseduje visoke estetske i likovne vrednosti na tipičan način karakteriše individualna likovni rukopis umetnika, svedoči o dominantnoj motivsko- tematskoj preokupaciji autora kao i o autentičnom vizuelnom izrazu.

Pokloni umetnika su takođe više nego dragocen način obogaćivanja i popune fonda GSLU Niš zastupljen tokom čitavog dosadašnjeg postojanja Galerije. U predhodne tri godine dvadesetdvoje umetnika je uglavnom nakon realizovanih samostalnih izložbi u Nišu, poklonilo po jedno svoje delo. Među njima su Jelena Šalinić, Pav Dečov, Dragana Stanaćev Puača, Stanka Todorović, Mila Gvardiol, Aleksandra Popović, Mira Antonijević…Posebno se ističu pokloni Miodraga Nagornog ( 7 grafika) i Velizara Krstića ( 6 grafika i 1 objekat).

Izložba će biti otvorena večeras a traje do 19. aprila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com