Kultura

Izložba skulptura Dušana Petrovića u Nišu

Izložba skulptura Dušana Petrovića biće otvorena od utorka 22. avgusta u 20 sati u Salonu 77. Izložbu otvara prof. dr Ješa De Negri jugoslovenski i srpski istoričar umetnosti i likovni kritičar. Nišlije će ovu postavku moći da pogledaju do 12. septembra.

Prof. dr Ješa Denegri u tekstu kataloga je napisao da je „Dušan Petrović jedan od protagonista fenomena u domaćoj kritici i istoriji umetnosti poznatog pod nazivom „nova beogradska skulptura“…

“Pri tome, atribut „nova“odnosi se na inovativne doprinose koj unosi u poimanje discipline skulpture u vreme i u sredini njihovog delovanja…obnova skulpture ne odvija se u smeru nastavka primene klasičnih rodova i motiva / figure, akta, portreta, apstraktne forme/,nego pre radi se kreiranjima mentalnih koncepta u statusu manuelno izvedenih umetničkih objekata u različitim materijalima“, naveo je Denegri.

Dušan Petrović je skulptor koji ulazi u sam srž materijala bilo da je u pitanju drvo, kamen, ili staklo i njemu prilagođava celokupno oblikovanje. U toku procesa izrade transformiše ideju prateći svojstva materijala dok istovremeno uspostavlja komunikaciju sa posmatračem.

“Spajajući geometrizovane i organske forme na sugestivan način ulazi u neprekidan proces preispitivanja, analiziranja formi. Ispoljavajući osoben senzibilitet u kreiranju formi na inspirativan i autentičan način sugeriše prirodne pojave u kretanju dajući značajan doprinos razvoju skulptorske misli kod nas”, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti” navodi se u najavi izložbe.

Dušan Petrović je diplomirao 1987. godine na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Popovića. Кod istog profesora je završio poslediplomske studije 1992. godine. Asistent je na FLU u Beogradu od 1989. godine, 1997. godine postao je docent, dok je u zvanju redovnog profesora od 2010. godine. Član je ULUS-a od 1988. Godine.

Samostalno je izlagao deset puta u Beogradu, Pančevu i Aranđelovcu. Učesnik je brojnih grupnih izložbi i simpozijuma. Izlagao je u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj , Japanu, Crnoj Gori, Grčkoj, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Portugalu.

Među brojnim nagradama koje je dobio posebno se ističe nagrada „Ivan Tabaković“, Srpske akademije nauka i umetnosti, 2011. godine.

Njagova dela su deo mnogobrojnih kolekcija značajnih institucija i privatnih kolekcija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com