Društvo

Nesvakidašnji čas istorije

U OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša održano je potresno predavanje čika Vlade Jovanovića, predsednika Udruženja zatočenika i njihovih potomaka, jedinog živog logoraša iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Nesvakidašnji čas istorije organizovao je profesor istorije Đorđe Bojanić. Predavanju su osim učenika osmog razreda prisustvovali i predstavnici UDRUŽENjA ZATOČENIKA I NjIHOVIH POTOMAKA, direktor, pedagog i psiholog škole i veroučitelj.

“Logor Crveni Krst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942”. – kaže Jovanović, koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni Mauthauzen.

logor2

“Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi”, seća se Vlada Jovanović.

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu pored žrtava iz Drugog svetskog rata uglavnom ima žrtava iz Prvog svetskog rata, od 9.200 sahranjeno 8.000 je Srba. Naš narod je položio velike žrtve u svim ratovima i to ne sme da se zaboravi, rekao je đacima profesor istorije Đorđe Bojanić.

logor4

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Kravlje i odveden u logor CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo 33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen. U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… ali je srećom preživeo.

Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

logor5

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali.

Osnovač je Društva preživelih niških logoraša. Čika Vlada danas ima 92 godine.

Na kraju predavanja koje je trajalo više od jednog školskog časa, Čika Vlada je dobio ogroman aplauz prisutnih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com