Stari Niš

Na današnji dan Jevreji streljani na Bubnju davne 1942. godine

Stradanje Jevreja u Nišu

Na današnji dan 1942., Jevreji su ujutro iz logora kamionima odvedeni na brdo Bubanj kod Niša.

Nemci su izdvajali po 12 lica i streljali ih u potiljak sve do četiri sata po podne. Toga dana je streljano preko 1000 Jevreja, među njima dve žene i 12 dečaka.
Ako bi se desilo da neka žrtva nije pogođena u glavu bio je jedan Nemac koji je išao i ubijao ponovo metkom iz revolvera. Po tvrdnjama svedoka, rake su bile toliko pune da je svega deset santimetara zemlje moglo biti bačeno na leševe.
Komisija za utvrđivanje zločina okupatora je konstatovala da je 17. februara te godine streljano više Jevreja i Srba, koji su iz kamiona izlazili po 12, a da je sa bolje obučenih skidano odelo. Među streljanim Jevrejima bilo je i 12 dečaka od 12-14 godina, kao i jedan stari bolesni Jevrejin koji je na mesto za streljanje donešen u ćebetu. Tog dana streljani su samo Jevreji muškog pola, Srbi i četiri žene koje su tih dana dovedene iz nekog drugog logora. Kad su završili streljanje, Nemci su odveli deset Roma u baraku i naredili im da pretresu sve stvari žrtava, a zatim da sa leševa skinu satove i prstenje, piše logor Crveni Krst.
U dane 17. i 19. februara, streljano je oko 530 Jevreja muškaraca sa dečacima iznad 12 godina, koji su sa očevima bili na tavanu ili u sobama. Među streljanima nalazili su se mnogi građani Niša, privrednici, lekari, studenti, radnici, zanatlije i trgovci.
Na osnovu podataka do kojih je Crveni Krst došao u istraživanjima,  može se reći da je od prvih dana pripreme ustanka, pa do kraja februara 1942. godine kroz Logor na Crvenom krstu, okupatorski zatvor u Tvrđavi i kvislinške zatvore u Nišu prošlo preko 5000 zatvorenika, najviše iz jugoistočne i istočne Srbije, od kojih je na Deliskom Visu, Bubnju, u logoru i na drugim mestima streljano oko 1700, među kojima preko 400 članova KPJ i SKOJa, partizana i drugih aktivnih saradnika NOP-a.

Spomen park Bubanj ima i četvrtu pesnicu, vidi se iz vazduha

Stratište je prvobitno obeleženo spomen-piramidom 1950. godine, dok je novi monumentalni spomenik, delo vajara Ivana Sabolića i on je otkriven je 1963. godine. Ceo kompleks je parkovski uređen, sa memorijalnom stazom koja je duga oko pola kilometra, i reljefom u mermeru dimenzija 23×2,5 m sastavljenog od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama. U okviru spomen-parka Bubanj se nalazi i kapela koja je naknadno dodata 2004. godine, ona je sagrađena od stakla i metala, rad arhitekte Aleksandara Buđevca.

Spomen park Bubanj je stavljen pod zaštitu države u maju 1973. godine. Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

Ono što je posebno ljudima interesantno jeste da se četvrta pesnica vidi iz vazduha

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com