Društvo

Gimnazijalci obeležili “Masljenicu”

Sekcija za ruski jezik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Gradskoj opštini Palilula i ove godine je nastavila sa tradicijom obeležavanja ruskog praznika Masljenica. U prisustvu brojnih gostiju, u prostorijama škole, organizovan je „Masljenični vašar“.

Ovim povodom, gimnaziju je obišao Boban Džunić, predsednik opštine Palilula sa delegacijom Kancelarije za mlade opštine. On je sa profesorkama ruskog jezika razgledao izložbenu postavku i o prazniku Masljenica, razgovarao sa učenicima.

Po rečima Marijana Mišića, direktora Gimnazije „Svetozar Marković“, ideja o obeležavanju ovog praznika, prošle godine nagrađena je prvom nagradom u kategoriji gimnazija u Srbiji. Danas su sa nama, uz predsednika opštine Palilula i predstavnici Ruskog humanitarnog centra, što nas posebno raduje.8

Masljenica ili Bela nedelja jedan je od najradosnijih ruskih narodnih praznika, koji je ove godine počeo 7. marta i traje sve do 13. marta. To je drevni praznik koji potiče još iz vremena paganstva. Ritual kojim se obeležava kraj zime i dolazak proleća – buđenje zemlje, sunca, prirode, Rusi slave i danas. Iz tog razloga, u čast Sunca, na Masljenicu su se pekle palačinke, koje su postale obeležje ovog praznika.

Glavni simbol je Masljenica – lutka, koja se poslednjeg dana praznovanja spaljuje i predstavlja zimu koju na taj način ispraćamo. Svaki dan u nedelji ima svoje ime i palačinke se pripremaju za svaki dan drugačije. Za pravoslavne hrišćane, Bela nedelja prethodi početku Velikog posta, i kod nas, Srba se završava u nedelju, Pokladama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com