Magazin

Vernici slave SVECA koji je za života NAPISAO 10

Jedne je ukoravao, druge je savetovao, treće tešio, a četvrte podučavao… Istoričar Nikifor tvrdi da Isidor nije nikoga štedeo i da je svakome uvek govorio šta misli

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Isidora Pelusiota, sveca koji je ostao upamćen po tome što je za života napisao 10.000 pisama.

Isidor je živeo u Misiriji u petom veku, a rođak je aleksandrijskih patrijarha Teofila i Kirila. Smatra se velikim zagovornikom pravoslavne vere.

Istoričar Nikifor tvrdi da je Isidor napisao čak 10.000 pisama, i kome treba, i kome ne treba.

Jedne je ukoravao, druge je savetovao, treće tešio, a četvrte podučavao… Nikifor tvrdi da Isidor nije nikoga štedeo i da je svakome uvek govorio šta misli.

Isidor je po tvrdnji Nikifora bio izuzetno skroman i nikada nije želeo zasluge za to što je savetovao i najveće svetske vladare svog vremena.

On je po predanju govorio: “Ako neko želi da mu se vrline pokažu velikim, neka ih smatra malim i one će se zatim pokazati velikim”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com