Društvo

Ipak veće cene grejanja u Nišu

Iako je Gradska toplana predložila povećanje cene grejanja za sezonu 2016/2017., Gradsko veće nije usvojilo odluku da se poveća cena fiksnog dela za 1,5 dinar odnosno sa 28,26 na 29,88 dinara po metru kvadratnom. Ipak, usvojena je odluka da varijabilni deo računa za grejanje bude 5,21 dinar po kilovatčasu toplotne energije, što je poskupljenje cene grejanja od 30 odsto.

„Povećanje fiksnog dela cena nije odboreno, jer Gradsko veće smatra da niška toplana može da napravi određene uštede u svom poslovanju što neće naneti štetu u njihovom poslovanju“, kaže resorni večnik Miloš Milošević.

Gradsko veće dalo je saglasnost na odluku da varijabilni deo bude 5,21 dinara po kilovatsatu, a koji je do sada bio 3,91 dinara po kilovatčasu toplotne energije.

„Pravni osnov za donešenje ovakvog rešenja odnosno za nepovećanje fiksnog dela je u metodologiji snabdevanja toplotnom energijom, a razliku od tražene cene i neodobravanja iste, niška toplana će nadoknaditi uštedama u svom poslovanju i započetom racionalizacijom poslovanja koji je doneo Nadzorni odbor preduzeća Gradska toplana 5. februara 2015. godine i koji obuhvata uštede u potrošnim materijalima, odgovornije ponašanje zaposlenih odnosno maksimalno smanjenje svih troškova poslovanja“, kaže načelnik Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Miodrag Brešković.

Gradonačelnik Niša još jednom je podsetio da je Gradsko veće i do sada imalo stav da nema elemenata da se poveća fiksni deo cene grejanja.

„Dužni smo da primenjujemo metodologiju i Uredbu Vlade Srbije i ovo je poslednji dan da se može primeniti. Ukoliko se ne primeni biće štete po sve građane i neko mora to da snosi. Naglašavam da je u poslednja četiri meseca Gradsko veće dva puta umanjilo varijabilani deo cene grejanja poštujući cene gasa na tržištu i to sa 4,70 na 4,60, a onda na 3,91 dinar po kilovatsatu“, istako je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Na sednici je dodato i da cena varijabilnog ubuduće može da bude i viša i niža što zavisi od cene energenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com