Ekonomija

Grejna sezona počinje sa novom cenom. Da li će biti novog poskupljenja zavisi od cene gasa

U novu grejnu sezonu JKP “Gradska toplana” ulazi sa novom cenom grejanja. Varijabilni deo na računu će ostati isti sa cenom koja je izračunata 1. maja nakon poslednjeg poskupljenja gasa, dok je fiksni deo skuplja za 2,4%. Grejna sezona u Nišu zvanično počinje u nedelju 15. oktobra. JKP “Toplana” će pokrenuti sistem u ranim jutarnjim časovima.

“Varijabilni deo iznosi 7,11 dinara po kilovat satu toplotne energije. U fiksnom delu je došlo do poskupljenja od 2,4 posto, pa je nova cena 29,45 dinara po metru kvadratnom grejne povšine”, objasnio je direktor ovog preduzeća Predrag Milačić.

Šta to znači?

Građani će za prosečan stan od 50 kvadrata na godišnjem nivou plaćati grejanje 60.000 dinara, nekih 1.200 dinara po kvadratnom metru“, precizirao je direktor toplane i dodao da ako se izuzmu Požarevac, Lazarevac i Obrenovac koji koriste toplotnu energiju iz termo elektrana, nema jeftinijeg grejanja nego u Nišu.

Tako će biti na početku, a kasnije će cenu diktirati novu cenu gasa.


„Imamo najavu da od 1. novembra treba da prikupi gas za 10%, on dosta utiče na poskupljenje varijabilnog dela. Ako ostali parametri budu isti kao sada, onda može da se desi da od 1. januara poskupi varijabilni deo do 10 posto“, rekao je Milačić.

Gradska toplana Niš obeležava 50 godina od osnivanja i 10 godina od uvođenja naplate po potrošnji. Njihov sistem koristi trećina Nišlija, a plan im je da u budućnosti greju polovinu domova i poslovnih prostorija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da, samo sto su Pozarevac, Lazarevac i Obrenovac sa vecim prosekom plata, nego bedni Nis !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com