Društvo

EPISKOPSKA: Kad muzika razdvoji ljude (VIDEO)

Stanari zgrade u Episkopskoj ulici koja se nalazi preko puta Kuće za venčanje, tvrde da od petka do nedelje nemaju mira u svojim stanovima. Za to krive trojicu muzičara koji muzikom sačekuju i ispraćaju svatove. Komunalna policija potvrdila je da je bilo više prijava građana zbog glasne muzike u ovoj ulici i da su reagovali. Muzičari tvrde da ne sviraju glasno i da od tih para izdržavaju porodice.

Život u centralnim gradskim zonama ima i prednosti i mane. Osim buke koju prozvode automobili u saobraćaju, stanari Episkopske ulice imaju i problem glasne muzike. Oni, čiji su prozori okrenuti prema Kući za venčanje, kažu da od petka do nedelje nemaju mira od trojice muzičara koji sačekuju svatove neposredno posle izgovorenog sudbonosnog “da”.

“Ne možemo u sopstvenom stanu da se odmorimo, gledamo film ili čitamo knjigu. Kako je moguće da su trojica muzičara iznad zakona i ko stoji iza njih? Kada pozovemo komunalnu policiju, dođe njihova patrola, pozdrave se sa muzičarima i ništa. Oni misle da treba da štite njih, a ne građane koji su oštećeni. Iz komunalne policije mnogo puta i ne pošalju patrolu. Kao da mi zovemo jer nismo normalni. Jednom su me pitali zašto ja zovem toliko često. Zato sto ne radite svoj posao,” rekao je Niškim Vestima revoltirani stanar iz broja 18.kuca za vencanje

Povodom problema žitelja 50- tak stanova u Episkopskoj ulici, Niške Vesti obratile su se komunalnoj policiji. Oni su potvrdili da su primili veći broj prijava građana iz ove ulice i da su, po svakoj primljenoj prijavi, njihove patrole reagovale i to izdavanjem naređenja “licima koja stvaraju uznemirenje građana korišćenjem muzičkih instrumenata.”

Ovaj prekršaj definisan je u Zakonu o javnom redu i miru (Sl.glasnik RS, 6/2016) u članu 7 stav 2 i glasi: Ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala (motora, sirena i sl.) – kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara. Odredbe ovoga zakona primenjuje pre svega policija opšte nadležnosti, a mogu da primenjuju i druge inspekcijske službe (između ostalih i komunalna policija).

Na poziv stanara iz broja 18, u petak, 28. oktobra oko 18 sati ekipa Niških Vesti bila je u Episkopskoj ulici i tamo zatekla trojicu pomenutih muzičara. Ferat Asanović, koji svira harmoniku, rekao je da je više od 30 godina muzičar, a 20 godina svira ispred Kuće za venčanje. On je dodao da je član Udruženja muzičara Srbije i pokazao legimitaciju.LEGITIMACIJA

“Dvadeset godina sviram ovde i od tih para izdržavam celu porodicu. Tvrdim da ne sviramo glasno, imamo gitaru, tarabuku i ja sviram harmoniku. Buka je bila kada su svirali trubači iz Surdulice, ja sam ih lično oterao,” kazao je.

Petkom se obično zakaže tri do četiri venčanja, a ceremonije počinju od 13 ili 14 i traju do 18 sati. Subotom i nedeljom počinju ranije, od 11 sati, uz pauzu od 13 do 16 sati, a nastavljaju se do 18 ili 19 sati. Asanović kaže da im zarada zavisi od raspoloženja svatova. Dobijaju i po 10 i 20 dinara, ali i po 500 i hiljadu.

“Kome može da smeta što sviramo 10-12 minuta kad izađu svatovi? I ne sviramo non stop. Ne znam ništa drugo da radim, osim da sviram. Ne kradem, ne lažem, to mi je ‘leba”, rekao je Asanović.

Koliko su bučni muzičari ispred Kuće za venčanje može se čuti iz materijala koji je ekipa Niških Vesti snimila na licu mesta. Nauka je utvrdila da je maksimalni dozvoljeni nivo buke u gradovima 65 decibela, a stručnjaci kažu da dugostrajna izloženost buci kod ljudi izaziva nelagodnost, nervozu, pa čak i povišen krvni pritisak. Čini se da je u Episkopskoj ulici, šahovskim terminom rečeno, pat situacija – stanari će slušati muziku iako ne žele, a muzičari će svirati jer od toga žive. Patrole komunalne policije će po prijavama izdavati naradbe i suštinski se ništa neće promeniti. Obe sukobljene strane imaju svoje argumente, a pitanje je: kako pomoći i jednima i drugima?

Jedino oko čega su saglasni i muzičari i stanari je da su se ceremonije venčanja u Nišu pretvorile u jurnjavu dece romske nacionalnosti koja sačekuju svatove i prose. I jedni i drugi kažu da se ta ružna slika mora hitno promeniti.eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com