Društvo

Pola veka Društva za pomoć mentalno nerazvijenim osobama

U Nišu, neki mentalni invaliditet ima oko pet hiljada stanovnika, ali je samo mali deo integrisan u društvo. Razlog tome je nepostojanje socijalnih programa koji bi omogućili tim licima i njihovim roditeljima i starateljima da se obrazuju i funkcionišu kao i ostali ljudi, čulo se u Društvu za pomoć mentalno nerazvijenim osoboma (MNRO).Oni su danas organizovali i proslavu povodom pet decenija postojanja društva i svetskog Dana mentalnog zdravlja.

Lelica Bogdanović je jedna od majki čije dete ima mentalni invaliditet. Ne poriče da je trenutak kada su saznali da sa sinom nije sve u redu bio težak, ali sada posle toliko godina, ona svoje dete ne bi dala ni za šta na svetu jer je uspunjava dobrotom, plemenitošću i željom za životom.

Rana rehabilitacija, predškolsko, škola, dnevni boravak, a kasnije i odlazak u Udruženje za pomoć MNRO gde je aktivan već tri decenije, omogućili su našem detetu da bude socijalizovan, funkcionalan, učestvuje u različitim aktivnostima,” tvrdi ova majka.

“Voleli bi smo da se opet vrati program “Predah roditeljstvu” dok je “Stanovanje uz podršku” još uvek neizvesno. Nemamo gde decu da ostavimo posle naše smrti, a i kada treba da završimo neku obavezu u gradu”, ističe ona.

Njen savet drugim roditeljima koji se nalaze u istoj situaciji je da svoju decu sa mentalnim smetnjama ne izoluju, već da sa njima krenu korak po korak u njihovo osamostaljivanje.MNRO 1

U Udruženje redovno dolazi hiljadu i 200 ljudi, ali je 900 sa potpunom dokumentacijom –  pravom dijagnozom, podacima o socijalnom i porodičnom statusu.

Predsednik niške organizacije, Jovan Bogdanović, pretpostavlja da osoba sa mentalnim invaliditetom u Nišu ima oko pet hiljada, ali je većina i dalje u kućnom azilu jer nailaze na arhitektonske i socijalne barijere.

“Udruženje pokušava kroz programske aktivnosti samozastupljanja, da nauči lica da sama govore u svoje ime, bez pomoći staratelja ili roditelja, kao i da sama prepoznaju koja su njihova prava i da se bore za njih. Za sada su korisniki raspoređeni u dve grupe”, kazao je Jovan Bogdanović, predsednik MNRO.

Korisnici mogu da pohađaju različite vrste radionica poput radnog osposobljavanja, glume, sporta, kulinarstva. Za ovu grupu ljudi, važno je da postoje različite socijalne usluge koje mogu da odaberu, a znači i njihovim roditeljima i starateljima.

“Uslovi u kojima borave članovi nisu idealni. Krov organizacije prokišnjava, plaća se kirija umesto da se novac uloži u opremu i rad sa njima, ukinut je besplatan prevoz u gradskom prevozu, a nekada su ostvarivali to pravo,” napominje Bogdanović.

 U okviru obeležavanja današnjeg dana večeras od 19-do 21 sat u Deli prostoru u Davidovoj ulici u Nišu biće održan četvrti sajam Mentalnog zdravlje koje organizuje Psihološko savetovalište za studente SKC-a Niš. Ovogodišnji slogan je “Dva sata kvalitetnog programa”.MNRO 3

“Stanovanje uz podršku” je program koji ne postoji u Nišu, ali koji se pokazao kao dobar u drugim gradovima u Srbiji- Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, zatim “Predah roditeljstvu” koji je takođe ukinut, a važna je i umreženost sa drugim organizacijama u Srbiji, istaknuto je danas na obeleževanju pola veka od postojanja Društva za pomoć mentalno nerazvijenim osobama.

Inače, 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, obeležava se od 1992. godine ,a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 12 procenata  svetske populacije ima neki mentalni problem, a 450 miliona ljudi u svetu ima potrebu za terapeutskim uslugama u cilju poboljšanja mentalnog zdravlja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com